Vizita.si
Phillip pravi, da se zaradi tega, ker je ostal brez penisa, ne počuti več kot pravi moški. (simbolična fotografija)

Novice

Zdravniki so mu brez dovoljenja amputirali penis!

E. D./S. B.
23. 08. 2011 12.48
1

Ko se je Phillip ulegel na operacijsko mizo, si ni niti mislil, da mu bo poseg, s katerim naj bi mu le odpravili hudo vnetje kožice penisa, za vedno spremenil življenje. Ko se je namreč zbudil, se je z grozo zavedel, da so mu zdravniki brez njegove privolitve amputirali kar celoten spolni organ.

Phillip pravi, da se zaradi tega, ker je ostal brez penisa, ne počuti več kot pravi moški. (simbolična fotografija)
Phillip pravi, da se zaradi tega, ker je ostal brez penisa, ne počuti več kot pravi moški. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Ker je imel Phillip Seaton hude težave z vnetjem kožice penisa, je potreboval manjši poseg, s katerim naj bi mu zdravniki infekcijo odpravili. Tako si, ko je nič hudega sluteč legel na operacijsko mizo, ni niti mislil, da mu bo operacija za vedno spremenila življenje. Ko se je namreč Phillip zbudil iz anestezije, se je z grozo zavedel, da je ostal brez celotnega spolnega organa, saj so mu ga kirurgi kar brez njegovega dovoljenja amputirali.

Med posegom so namreč odkrili, da možakar nima težav le s hudim vnetjem kožice penisa, temveč da boleha tudi za rakom na penisu. Ker je bolezen že močno napredovala, jim ni preostalo drugega, kot da mu preprosto amputirajo spolni organ in tako rešijo življenje, so kirurgi povedali v svoj zagovor. A Phillipu se vseeno zdi nezaslišano, da so se tako odločili kar brez njegove privolitve, zato zdaj toži bolnišnico in glavnega kirurga, ki je vodil njegov poseg, dr. Johna Pattersona. Možakar namreč pravi, da se zdaj ne počuti več kot pravi moški in da si z ženo ne moreta več izkazovati ljubezni in naklonjenosti tako kot prej, kar načenja njun odnos. Meni, da bi ga morali ne glede na to, da so hoteli dobro in da so mu amputirali spolni organ zato, da bi mu rešili življenje, vprašati za dovoljenje.

Kirurg se brani, da je bila amputacija zaradi napredovale bolezni edina rešitev za Phillipa in da mu je s tem rešil življenje.
Kirurg se brani, da je bila amputacija zaradi napredovale bolezni edina rešitev za Phillipa in da mu je s tem rešil življenje. FOTO: Reuters

S tem se strinjajo tudi nekateri drugi strokovnjaki iz medicinske stroke. ''Mislim, da so zdravniki tukaj naredili veliko napako in da na sodišču ne bodo zmagali,'' je povedal dr. David Crawford, zdravnik in profesor na medicinski fakulteti v Coloradu. Poleg amputacije obstaja namreč še nekaj drugih načinov, s katerimi bi lahko poskušali ustaviti bolezen, na primer obsevanje in laserska operacija, in čeprav dr. Petterson pravi, da je bila zaradi napredovale bolezni popolna amputacija edina možnost, bi morali pacienta najprej vprašati za privolitev. ''Za takšen ukrep je potrebna privolitev pacienta,'' je poudaril tudi dr. Glenn Bubley s Harvarda. ''To je standarden postopek in tudi ta primer ni bil nobena izjema.''

Medtem ko je tožba proti dr. Pettersonu še vedno v teku, so tožbo bolnišnice rešili z denarno poravnavo. Koliko denarja je dobil Phillip, ni znano, kako se bo razpletla tožba kirurga, pa bo pokazal čas.

Rak penisa sodi med redkejše oblike rakavih obolenj

Rak penisa sicer sodi med nevarna, a nekoliko redkejša rakava obolenja. Statistike kažejo, da bolezen v Evropi in ZDA prizadene zgolj enega na 100.000 moških, medtem ko je nekoliko bolj pogost v nekaterih državah Afrike in Južne Amerike. Vzrok za nastanek raka penisa je še vedno neznan, vendar pa zdravniki odkrivajo, da se bolezen pogosto razvije kot posledica pomanjkljive oziroma neustrezne intimne higiene.

Rak penisa sodi sicer med redkejše oblike rakavih obolenj, a zato ni bolezen nič manj nevarna.
Rak penisa sodi sicer med redkejše oblike rakavih obolenj, a zato ni bolezen nič manj nevarna.FOTO: iStockphoto

Bolezen poteka v več fazah

Tako kot pri številnih drugih oblikah raka tudi rak penisa napreduje po fazah, in sicer naslednjih:

1. faza: Rakotvorne oziroma maligne bunkice se pojavljajo na površini penisa (največkrat na glavici), niso pa prisotne v drugih delih telesa.

2. faza: Maligne tvorbe lahko zasledimo že v globljem tkivu glavice penisa.

3.faza in 4. faza: Najprej tvorbe napredujejo v dimlje, pozneje jih lahko najdemo tudi drugje po telesu.

Dokončno diagnozo raka penisa potrdi biopsija.

Kakšni pa so opozorilni znaki, ki kažejo na raka penisa in ki jih je dobro čim prej prepoznati, ter kako poteka zdravljenje? Preverite v članku Prepoznajte prve znake raka penisa!

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587