Vizita.si
Bodite previdni pri tem, kakšne žvečilke kupujete svojim otrokom!

Novice

Zdravniki svarijo pred "energijskimi" žvečilnimi gumiji

STA / M.K.
29. 05. 2009 13.39
0

Poročilo britanskega tednika o medicini The Lancet svari pred tveganji, ki jih s sabo prinašajo 'energijski' žvečilni gumiji. Navajajo primer 13-letnika, ki je zaradi prevelike količine zaužitega kofeina v žvečilnih gumijih postal čemeren in ravnodušen.

Bodite previdni pri tem, kakšne žvečilke kupujete svojim otrokom!
Bodite previdni pri tem, kakšne žvečilke kupujete svojim otrokom! FOTO: iStockphoto

Starši so 13-letnika, ki je v šoli postal nenavadno agresiven in nemiren, odpeljali na urgenco. Deček se je pritoževal tudi zaradi bolečin v trebuhu in nenehne potrebe po uriniranju. Ves čas je lovil sapo, srčni utrip pa je dosegel 147 udarcev na minuto.

Potem ko so se testi za kokain, heroin in amfetamine izkazali za negativne, so dečka čez noč zadržali v bolnišnici. Naslednji dan se je njegovo stanje izboljšalo, a že čez nekaj dni se je na pregled vrnil ves zaspan in lenoben. Njegova mati je pojasnila, da je izgubil zanimanje za vse dejavnosti in ni hodil v šolo.

Najverjetnejši vzrok za njegovo stanje je po pisanju avtorjev prispevka v časniku The Lancet stimulacijski žvečilni gumi z visoko vsebnostjo kofeina. 13-letnik je priznal, da je zaužil dva paketa žvečilnih gumijev, ki skupaj vsebujejo 320 miligramov kofeina, v štirih urah. Za otroka, ki tehta 45 kilogramov, je to enakovredno okoli desetim skodelicam pravega čaja za odraslega, ki tehta 70 kilogramov, še pojasnjuje poročilo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587