Vizita.si
image (28)

Novice

Želela si je le navlažiti kožo

S.C.
28. 01. 2012 08.41
14

Ker je njena izsušena koža nujno potrebovala osvežitev, si je Carol na obraz nanesla najnovejšo masko, ki naj bi ji kožo navlažila, namesto tega pa so ji obraz prekrili veliki gnojni mozolji.

Zaradi nekoliko izsušene kože se je 19-letna študentka Carol iz Singapurja odločila preizkusiti najnovejšo obrazno masko lepotnega podjetja iz Malezije na osnovi korenja, ki so jo oglaševali kot najbolj učinkovito proti suhi koži, pa tudi priporočila in komentarji na internetnih straneh so bili več kot obetavni. “Preizkusila sem že malo morje različnih obraznih mask podjetij iz Koreje in Tajvana in nikoli nisem imela nobenih težav,“ pove Carol. “Sem pač želela nekaj novega.“

V skladu z navodili je masko nanesla na obraz in ko jo je po 30 minutah odstranila, se ji je zdelo, da je njena koža res bolj sveža in sijoča. Trenutno zadovoljstvo pa se je sprevrglo v moro vsake najstnice. Po desetih minutah je njen obraz nenadoma pordel, kožo pa so ji prekrili gnojni mehurji, neke vrste akne. “Koža me je pekla, kot bi me ožgalo sonce, ko pa sem se pogledala v ogledalo, me je skoraj kap,“ se spominja Carol. Zgrožena je takoj slikala svoj obraz, fotografije pa objavila na Facebooku. Poskušala je tudi stopiti v stik s proizvajalci dotične maske, toda do danes še ni dobila odgovora. Tiskovni predstavnik podjetja se brani: “Slišal sem za Carolin primer, toda ne čutimo se odgovorne. Če je nekdo alergičen na katero koli sestavino v produktu, se lahko v nekaj urah po nanosu pojavi rdečica in srbečica, ne pa gnojni mozolji. Sploh pa ti nastajajo nekaj dni in ne deset minut.“

Carol je nemudoma obiskala dermatologa, ki je prepričan, da gre za pojav alergijske reakcije. Predpisal ji je tablete proti alergiji in aknam ter ji naročil redno čiščenje obraza samo s toplo vodo brez uporabe katerih koli drugih produktov. Ob upoštevanju navodil ter rednih pregledih pri dermatologu naj bi si v treh mesecih njena koža popolnoma opomogla.

Alergijske reakcije na koži se pojavijo, ko se imunski sistem na določeno snov, ki je prišla v stik s kožo, odzove pretirano in škodljivo. Alergije se pojavijo le pri nekaterih ljudeh. Pri njih pride do tako imenovane senzibilizacije organizma na določeno snov, ki je ponavadi neškodljiva. Pri prvem stiku s snovjo je reakcija na koži blaga, pri ponovnem stiku pa močnejša. Večinoma se alergije na koži kažejo z rdečino, srbenjem, različnimi izpuščaji in mehurčki. Snovi, ki sprožijo alergično reakcijo, so lahko razni kozmetični preparati. V tem primeru gre najverjetneje za alergijski kontaktni dermatitis. Če je vpletena ob tem še genska nagnjenost k alergijam, govorimo o atopičnem dermatitisu.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587