Vizita.si
image (28)

Novice

Želela je samo prekriti nekaj sivih las

L.E.
13. 12. 2011 14.13
11

40-letna Paula je želela nekega dne le prekriti nekaj sivih las – tega pa se nikoli ne bi lotila, če bi vedela, da bo hudo otečena končala v bolnišnici.

Paula Pratt je ena izmed mnogih žensk, ki se v določenem obdobju svojega življenja odločijo, da si bodo lase pobarvale. Njen razlog celo ni bil samo želja po spremembi – želela je prekriti nekaj sivih las, ki so se pojavili, ko je dopolnila 40 let.

“Moj mož Neil je bil zgrožen. Moja glava je bila trikrat večja kot po navadi, moj skalp je bil prekrit s prozorno tekočino,“ opisuje. “Otečenost se je začela širiti tudi proti mojemu žrelu, zato sem čedalje težje normalno dihala. Bilo je grozljivo.“ Zaradi otečenosti je bila nekaj časa celo slepa. Zdravniki so ji morali dati res velik odmerek steroidov in antihistaminikov, da se je alergija končno polegla. “Nato so mi povedali, da si las ne smem več barvati. To me ni pretreslo. Raje bom ostala siva, kot da bi še kdaj tako tvegala svoje življenje.“

O alergijah na barve za lase smo že pisali. Res je, da tako hude alergijske reakcije niso zelo pogoste – so pa mogoče, zato je v primeru, da si nameravate spremeniti barvo las, prav, da na manjšem delu lasišča najprej preizkusite, kako kemične snovi v steklenički sploh prenašate. To storite tudi vsakič, ko se odločite spremeniti znamko. Vsakih toliko pa raje preverite celo barvo, ki jo uporabljate dlje časa. Alergija se lahko namreč razvije celo pozneje.

Največ alergij (kar 80 odstotkov) naj bi povzročala ena kemična snov: PPD ali para-fenilenediamin, ki je prisotna v skoraj vseh barvah za lase. Proizvajalci jo uporabljajo, ker odtenek naredi bolj obstojen. Temnejša barva pa jo običajno vsebuje več. Alergija na PPD sicer ni zelo pogosta; prizadene enega izmed 250 tisoč ljudi. Strašljivo je le, da nihče ne ve, ali ga bo prizadela prav najhujša reakcija.Večina alergijskih reakcij je sicer najprej milih. To pa ne pomeni, da bo odziv vedno tak. Sčasoma alergija postaja čedalje hujša, zato že pri najmanjši reakciji pri priči prenehajte z uporabo. Huda reakcija lahko namreč vodi v anafilaktični šok, ki vključuje otekanje obraza, hlastanje za zrakom, upad krvnega tlaka in v zadnji fazi smrt.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587