Vizita.si
Courtenay Zurenko

Novice

Želela se je le posončiti na verandi …

S.P.
30. 01. 2013 07.55
1

'Nedolžno' sončenje na verandi se je za 29-letno Courtenay Zurenko že naslednji dan spreobrnilo v najhujšo nočno moro. Sončni žarki so namreč izzvali razvoj grozovite avtoimunske bolezni, ki bi bodočo mamico skoraj stala življenja.

"Naslednji dan sem na svoji koži opazila neobičajen madež, a sem mislila, da gre zgolj za manjšo opeklino. Sprva me je samo srbelo, nekega večera pa nisem več mogla premikati svojih udov."
"Naslednji dan sem na svoji koži opazila neobičajen madež, a sem mislila, da gre zgolj za manjšo opeklino. Sprva me je samo srbelo, nekega večera pa nisem več mogla premikati svojih udov."FOTO: YouTube

Ko se je visoko noseča Courtenay Zurenko brezskrbno sončila na verandi, si niti predstavljala ni, da ji bo ta trenutek korenito spremenil življenje. Že mesec dni za tem se je morala namreč po treh grozovitih napadih boriti za svoje preživetje, vse to pa naj bi bila posledica prav izpostavljanja 'nedolžnim' sončnim žarkom v prijetni poletni vročini.

"Ker sem bila predolgo izpostavljena ultravijoličnim sončnim žarkom, so moje kožne celice po vsem telesu, tudi po jeziku, začele odmirati, kar je močno prizadelo moj imunski sistem."
"Ker sem bila predolgo izpostavljena ultravijoličnim sončnim žarkom, so moje kožne celice po vsem telesu, tudi po jeziku, začele odmirati, kar je močno prizadelo moj imunski sistem." FOTO: YouTube

"Naslednji dan sem na svoji koži opazila neobičajen madež, a sem mislila, da gre zgolj za manjšo opeklino. Sprva me je samo srbelo, nekega večera pa nisem več mogla premikati svojih udov, zaradi česar so me nemudoma sprejeli v bolnišnico. Ker niso vedeli, kaj se dogaja, so me začeli zdraviti s steroidi, nakar pa se je moj krvni tlak nepričakovano toliko povišal, da je s tovrstno metodo zdravljenja tvoril smrtno nevarno kombinacijo," se spominja.

Takoj so prenehali zdravljenje in še preden so se domislili nove metode, je 29-letnica pokazala še zadnje simptome bolezni – doživela je kar 3 grozovite epileptične napade. Diagnosticirali so jo z redko avtoimunsko boleznijo, imenovano dermatomiozitis, ki prizadene zgolj enega na 100.000 ljudi, od teh pa je 5 odstotkov posameznikov običajno ne preživi. "Ker sem bila predolgo izpostavljena ultravijoličnim sončnim žarkom, so moje kožne celice po vsem telesu, tudi po jeziku, začele odmirati, kar je močno prizadelo moj imunski sistem. Imela sem veliko srečo, da to ni vplivalo na mojega otroka ter da moji možgani zaradi napadov niso ostali trajno prizadeti," nadaljuje.

Nemudoma so jo začeli zdraviti s krvnimi pripravki, polnimi imunoglobina oziroma protiteles, ki so jih prejeli iz plazme več sto darovalcev krvi. Brez njih Courtenay danes ne bi bilo več med nami. "Zdravljenje je bilo izjemno učinkovito, saj sem si opomogla že po dobrem mesecu dni. Ne morem vam povedati, kako sem hvaležna vsem darovalcem, da so mi ponudili še eno priložnost. Sicer mi zaradi velike količine stresa še vedno izpadajo lasje, a bom z ljubeznijo, ki mi jo nudi družina, tudi to hitro prebolela."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587