Vizita.si
Dallas je med telefoniranjem po nesreči z glavo zadel ob visoko napetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal lasišče in obraz.

Novice

Moški brez obraza

Ni.J.
20. 01. 2010 10.50
6

Dallas Wiens se je med popravljanjem okna na cerkvi po nesreči naslonil na visokonapetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal celoten obraz in lasišče. Sedaj upa na presaditev obraza.

operacija očesa
operacija očesa FOTO: iStockphoto
Dallas Wiens se trenutka, ko mu je zgorel obraz, sploh ne spominja. Spominja se le, kako mu je medtem, ko je popravljal okno na cerkvi v Fort Worthu, zazvonil telefon. Naslednja stvar, ki se je spomni, je, da se je zbudil na oddelku za opekline v parklandski bolnišnici v Dallasu, tri mesece kasneje.
Dallas je med telefoniranjem po nesreči z glavo zadel ob visoko napetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal lasišče in obraz.
Dallas je med telefoniranjem po nesreči z glavo zadel ob visoko napetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal lasišče in obraz.FOTO: WBZ-TV

Vsega je bil kriv telefonski klic

Dallas je med telefoniranjem po nesreči z glavo zadel ob visoko napetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal lasišče in obraz. Kjer bi morale biti njegove oči, je imel le rahle vdolbinice, zgornje ustnice, neba, notranjosti ust ter zob pa ni več imel. Takoj so ga sprejeli v parklandsko bolnišnico na oddelek za opekline, kjer je v pol leta preživel številne izjemno naporne operacije. "Opekline, ki jih je imel po lasišču, obrazu in vratu, so segale vse do kosti," se spominja dr. Janis. "Pacienti pa ponavadi ne preživijo tako hudih opeklin." Ko je bilo Wiensovo stanje stabilno, so kirurgi začeli z rekonstrukcijo njegovega obraza. "V začetku je bilo tako, da smo imeli v bistvu samo lobanjo, pritrjeno na človeško telo," pravi dr. Janis. "Rekonstrukcija obraza je bila zato izjemno zapleten postopek." Med dvodnevnim kirurškim posegom, ki je trajal kar 32 ur, so zdravniki odstranili ožgano in mrtvo meso, večino Wiensovih zob in hudo poškodovano levo oko. Nato so mu s hrbta in stegen vzeli mišično in maščobno tkivo ter ga presadili na Wiensov obraz. Desno oko je k sreči ostalo celo, a so ga opekline tako poškodovale, da zdravniki niso prepričani, če bo Dallas še kdaj lahko videl. Kljub temu, da je oko prekrito s tanko plastjo kože, ki se je zarasla čez pa Dallas pravi, da lahko zazna nekaj svetlobe.

Po operaciji so zdravniki mislili, da bo Dallas ostal paraliziran od vratu navzdol, da ne bo mogel nikoli hoditi, govoriti ali jesti normalne hrane. Wiens pa si je popolnoma opomogel, sedaj počne že vse našteto. "Ko sem prvič po nesreči občutil stisk njegove roke sem vedela, da si bo opomogel," pravi Sue Peterson. "To je bil njegov prvi znak, da je med nami."

"Spominjam se, kako sem zdravniku rekel, naj mi pove eno stvar, ki je zares nikoli več ne bom mogel početi. Odgovoril mi je, da so to sklece. No, sedaj jih lahko naredim že petnajst!" pravi Wiens, ki v prihodnosti poleg posega načrtuje tudi vpis na fakulteto.

Da je preživel, je bil že izjemen dosežek. 24-letni Weins pa si želi doseči še več. Želi si postati kandidat za presaditev obraza, redek in tvegan poseg, ki je bil uspešno izveden le nekajkrat.

Poseg je izjemno tvegan in drag

"Razumem vse tveganje," pravi Wiens. "A resnično upam na presaditev. Vse, kar sem do sedaj preživel, je veliko huje, kakor poseg." Wiensovo odločitev za poseg pa podpirajo tudi Wiensovi zdravniki v parklandski bolnišnici. "Gre sicer za dolg postopek," pravi dr. Jeffrey Janis, Dallasov plastični kirurg. "Presaditev obraza je tako neobičajen in tvegan postopek, da smo ga v ZDA do sedaj opravili le dvakrat, a mislim, da bi ga Dallas zares potreboval." Wiens pa ima na razpolago še eno možnost – rekonstrukcijo obraza s protetičnimi in umetnimi deli, vključno z nosom, očmi, presaditvijo las in rekonstrukcijo ustnic.

Če bo Dallas postal kandidat za presaditev, se bo njegova družina soočila z ogromnim finančnim izzivom. Medtem ko bo operacija brezplačna, bo moral Wiens pol leta živeti v Bostonu, hoditi na preiskave in čakati na darovalca. "Stroški bivanja in potovanja nas bodo stali približno 2.500 dolarjev na mesec," pravi Sue Peterson, Dallasova babica.

Wiens pa bo moral, če se želi uvrstiti med kandidate za poseg, opraviti številne preiskave in teste. "Mislim, da s posegom lahko ljudem, ki imajo resnično poškodovan obraz, omogočimo ponoven vklop v družbo," pravi dr. Bohdan Pomahac. "Včasih imam občutek, da je naše poslanstvo s pomočjo medicinske tehnologije ljudem povrniti normalno življenje."

Wiens pa kljub temu, da se številni mimoidoči obračajo za njim in strmijo v njegov obraz, ohranja pozitiven odnos do življenja. "Ugotovil sem, da v življenju ne moremo imeti vsega pod nadzorom in da nas to le omejuje. V življenju se lahko v trenutku vse obrne in takrat je potrebno poskušati storiti čim več stvari, ki ti lahko pomagajo." Pravi žarek upanja in veselja v Wiensovem življenju pa predstavlja njegova dveletna hči Scarlette, ki jo ima, kot pravi Sue, najraje na svetu.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587