Vizita.si
Nosečnica in alkohol

Žensko zdravje

Želite zanositi? Stop razvadam!

M. H.
16. 03. 2009 19.45
0

Če načrtujete nosečnost, je dobro, da svoje telo pripravite nanjo. Začnete lahko s tem, da izboljšate svoje prehranske navade in odpravite nekatere razvade.

Če želite svojemu otroku najboljše, potem se še pred nosečnostjo odpovejte vsem zdravju škodljivim razvadam.
Če želite svojemu otroku najboljše, potem se še pred nosečnostjo odpovejte vsem zdravju škodljivim razvadam.FOTO: iStockphoto

Britanska strokovnjakinja za zdravljenje neplodnosti Zita West priporoča uživanje zadostne količine proteinov, ker ti izboljšujejo proizvodnjo jajčec. Umetni okusi in aditivi niso zaželeni, zato poskušajte obroke pripravljati iz svežega mesa in rib. Tudi zelenjava naj bo čim bolj naravno pridelana in čim manj obdelana. Med napitki naj prevladuje čaj, več kot skodelica kave dnevno pa ni priporočljiva. Soja naj bi imela celo blago kontracepcijsko delovanje in jo zato odsvetujejo v času, ko poskušate zanositi. Pozorne bodite na to, da zaužijete zadostno količino tekočine, približno dva litra vode dnevno.

Navade in razvade naj utonejo v pozabo

Nosečnica in alkohol
Nosečnica in alkoholFOTO: iStockphoto

Da je deciliter rdečega vina na dan dober za kri, je ljudska modrost, ki vam jo bodo potrdili tudi zdravniki. Čeprav kozarec vina ali piva ne bo povzročil večje škode, je v primeru, da želite zanositi, toliko alkohola lahko že preveč. Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki spijejo manj kot pol litra vina tedensko, kar 50 odstotkov več možnosti za zanositev v prvih šestih mesecih od žensk, ki spijejo več kot deciliter in pol vina dnevno.

Med razvade, ki se jim morate odpovedati, spada tudi kajenje. Kajenje namreč znižuje raven določenih hormonov in zato boste za zanositev potrebovale več časa. O drogah skorajda ni treba izgubljati besed, pa vendar: kokain poškoduje jajcevode, marihuana pa moti ovulacijo.

Naposled, bodite pozorne tudi na zdravila, ki jih jemljete. Svojemu zdravniku zaupajte, da načrtujete nosečnost, da bo vedel, katerih zdravil vam ne sme predpisati. Vsekakor pa bodite pozorne na stranske učinke zdravil, ki jih kupujete brez recepta.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587