Vizita.si
Amanda je upala, da bo želodčni trak obnovil njeno izgubljeno samozavest. (simbolična slika)

Novice

Zaradi hujšanja je skoraj umrla

L.E.
01. 11. 2011 08.02
1

Potem ko je leta in leta prenašala norčevanje in prezir, je bila 133 kilogramov težka Amanda Thomson prepričana, da ji lahko nekaj sreče prinese samo še operacija. Zato si je dala vstaviti tako opevani želodčni trak.

Želodčni trak je deloval, dokler se ni premaknil in povzročil kopico težav z zdravjem. (simbolična slika)
Želodčni trak je deloval, dokler se ni premaknil in povzročil kopico težav z zdravjem. (simbolična slika) FOTO: iStockphoto

Ko je 63 kilogramov lažja Amanda Thomson po operaciji stopila pred ogledalo, se je lahko prvič po mnogih letih spet nasmehnila. Njen obraz je kazal ličnice, njeno telo pa je imelo pas. Končno je bila lahko ponosna nase. Zaradi svoje teže je morala namreč prestati marsikaj. Sošolke so se ji smejale in jo celo pretepale ter ji uničevale stvari. Da bi se počutila bolje, je imela vedno urejene lase in naličen obraz, poskušala pa si je kupovati tudi lepa oblačila; toda pristajala so ji samo tista iz trgovine za močnejše, ki so bila draga, čeprav sploh niso bila modna.

Zatekala se je k različnim dietam, vendar nobena ni delovala, zato je postala prepričana, da lahko svoje sanjsko telo doseže samo z operacijo, med katero bodo okoli njenega želodca namestili trak. Leto dni je o njej brala in razmišljala, končno pa se je zanjo odločila, ko je slišala, da je pomagala britanski voditeljici Anne Diamond. Danes 28-letna Amanda pravi: "Po letih debelosti, pomanjkanja samozavesti in nadlegovanja vrstnikov, sem bila prepričana, da sem se odločila pravilno. Ker naj bi to metodo uporabljale tudi mnoge zvezdnice, se je zdela enostavna rešitev vseh mojih težav. Najprej sem sicer razmišljala, da bi operacijo opravila v Belgiji, kjer bi zanjo odštela 3000 evrov, nato pa sem se odločila plačati več in izbrati najboljšega kirurga v Angliji, kar me je stalo 6000 evrov. Tako je mislila, da se bo izognila tveganju.

Nekaj denarja je privarčevala, nekaj pa si ga je sposodila. "Cena mogoče sreče se ni zdela tako velika,“ pravi. Operirana je bila novembra leta 2006 in najprej so bili rezultati odlični. Sita je bila že po majhnih obrokih in hitro je izgubila veliko odvečnih kilogramov. "Bila sem tako srečna, moja samozavest pa se je povzpela v nebo. Odpravila sem se na počitnice v Egipt, se ukvarjala s športom … naenkrat sem imela toliko energije. Nisem imela denarja za veliko oblačil, toda kljub temu sem se počutila odlično.“ Toda sanje so se kmalu spremenile v nočno moro. Danes si želi, da bi čas lahko zavrtela nazaj.

Želodčni trak je zdrsnil

Nenadoma jo je približno dve leti po operaciji presenetila refluksna bolezen požiralnika. Želodčno kislino je nenehno čutila v požiralniku, kjer jo je pekla zgaga. Zdravnik ji je predpisal tablete, vendar pa so se njeni simptomi še poslabšali, zato se je vrnila h kirurgu in zahtevala, da naredi rentgensko sliko njenega želodca. Ta je odkrila, da je želodčni trak zdrsnil s svojega mesta. Ker so med operacijo del njenega želodca napolnili s tekočino, da bi imela še manj teka, kot je to sicer običajno, je zdravnik predlagal, da zdaj to tekočino odstranijo in tako pozdravijo refluksno bolezen. Toda materi enega otroka je bilo še vedno ves čas slabo, zato se je odločila, da si bo dala želodčni trak odstraniti.

Drugo operacijo je prestala konec prejšnjega leta in po njej dolgo okrevala, kar je pomenilo, da je veliko zamudila tudi v službi. "Mislila sem, da bom tako končala vse svoje težave, toda to se ni zgodilo.“ Njeni notranji organi so bili poškodovani in kirurgi so morali odstraniti del želodca, kjer je tkivo odmrlo. Maja jo je nenadoma začel boleti trebuh. Sprejeta je bila v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima vnetje trebušne slinavke. To je pomenilo, da obstaja 10-odstotna možnost, da bo umrla. Odstranili so ji žolčnik, ki je vnetje povzročil, v bolnišnici pa je ležala tri tedne. Še vedno se bori z refluksno boleznijo, pred njo pa je še ena operacija: obvod želodca.

Odkar so ji odstranili želodčni trak, je za povrh nazaj pridobila vse kilograme, ki jih je prej izgubila. "Trudim se, da me ne bi prizadelo, kašna sem videti, da me v življenju ne bi zaustavilo, vse kar se mi je zgodilo, toda to ni lahko. Želodčni trak mi je skoraj uničil življenje, vsekakor pa mi je uničil zdravje. Ljudje morajo vedeti, kakšnemu tveganju se izpostavljajo. Čeprav naj bi bila vstavitev želodčnega traka varen poseg, obstaja določena stopnja tveganja: med drugim se lahko vname tkivo ob traku ali pa se ta lahko zažre v steno želodca.“

V Združenem kraljestvu si je med letoma 2006 in 2007 želodčni trak dalo vstaviti 55 ljudi, ki so bili mlajši od 25 let, med letoma 2009 in 2010 pa je ta številka narasla na 210. Med njimi je bilo 34 najstnikov. Želodčni trak sicer omogoči izgubo 50 do 60 odstotkov odvečne teže.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587