Vizita.si
Davinia danes

Novice

Za masko skrivala ožgan obraz

K.B.
07. 07. 2010 15.13
0

Ko si je držala platneno masko na obrazu in jo je gasilec spremljal skozi park, se še ni zavedala, da je postala žrtev terorističnega napada. Njena fotografija pa je kmalu postala simbol groze bombnega napada, ki se je natanko pred petimi leti zgodil na podzemni železnici v Londonu.

maska
maska FOTO: iStockphoto
Ob peti obletnici se je 29-letna Davinia Douglass, ki se je takrat pisala Turrell, odločila, da bo končno pokazala svoj obraz in tudi spregovorila o tistem grozljivem dnevu in o njenem okrevanju. V terorističnem napadu na podzemni železnici Edgware Road je 7. julija 2005 umrlo 52 ljudi, za napad pa so bile odgovorne štiri osebe. Takrat še gospodična Douglass se je žal znašla na napačnem mestu ob napačnem času. Stala je celo povsem blizu terorista Mohammeda Sidique Khana. ''Vlak je ravno ustavljal, ko sem razmišljala, da bom iz službe odšla nekoliko prej, tako da moram čim prej priti tja, da mi bo do kosila uspelo vse urediti. Nato pa je počilo,'' se spominja. Preko vlaka je bruhnil ognjeni val in posnel vso njeno kožo po levi strani obraza. ''Po eksploziji je v vlaku vse potihnilo. Vsi so bili tako šokirani, da niso uspeli izustiti niti enega samega krika. Luči so  ugasnile, tako da je bilo čisto temno. Nihče ni vedel, kaj se dogaja.'' Ker je bila v šoku, ni čutila nikakršne bolečine, da nekaj ni v redu, ni dojela niti, ko se je začela pomikati navzdol po vlaku in so ljudje od groze ob pogledu nanjo začeli kričati. ''Spominjam se, da ko sem hodila mimo ljudi, so ti začeli kričati in so bili popolnoma šokirani, ko so me zagledali. Jaz pa sem jim razlagala, da moram čim prej priti v službo.'' Davinia je bila takrat v takšnem šoku, da se niti približno ni zavedala, kaj se dogaja okrog nje in da je bila pravzaprav hudo poškodovana.

Ko so reševalci zagledali Davinio, so jo nemudoma vzeli v svojo oskrbo in ji preko obraza poveznili platneno masko, s katero so ji zavarovali poškodovano kožo, dokler ni prišla do bolnišnice. Ko je prečkala park ob pomoči gasilca, je fotograf posnel fotografijo, ki je postala simbol groze in spomina na ta dogodek.

V bolnišnici je Douglassova preživela še dolgo časa in okrevanje je bilo izjemno naporno: ''Sprva so kirurgi mislili, da mi ne bodo mogli pomagati in da me bodo globoke brazgotine zaznamovale za vse življenje, kasneje pa se je pokazalo, da mi bodo lahko pomagali. Zagotovo pa so bile najhujše noči v bolnišnicah, ko sem se zbudila povsem sama in se spraševala, kakšna bo moja prihodnost.'' ''Zdravniki nismo čarovniki in tudi ne znamo napovedati, kaj se bo zgodilo. Za vsakega pacienta posebej se zelo potrudimo, vendar pa se nekaterim opekline celijo bolje kot drugim,'' pravi njen kirurg Greg Williams iz bolnišnice Chelse in Westminster, kjer je Davinia preživela več mesecev. Čeprav so se rane in opekline sčasoma pozdravile, je bil spomin na nesrečo še popolnoma živ. ''Pogosto je travma zaradi dogodka, ki povzroči poškodbo, veliko težja kot poškodba sama in pacienta spremlja še dolgo po nesreči,'' pravi dr. Williams. Davinia je tako s pomočjo psihologov skušala premagati to travmo in to ji je tudi uspelo. Vrnila se je domov in v službo in danes se spet vsak dan vozi s podzemno železnico. Kljub vsemu pa še vedno ne more razumeti, kako so ljudje lahko tako kruti: ''Še danes se sprašujem, kako so ljudje lahko tako kruti drug do drugega.''

V zahvalo kirurgom iz bolnišnice pa je začela zbirati denar za to bolnišnico in uspela zbrati 50.000 funtov, s katerimi bo pomagala drugim žrtvam opeklin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587