Vizita.si
Ko ženske izbirajo 'pravega' moškega, je pomembno tudi njihovo znanje o plesnih korakih.

Novice

Ples pomemben del predigre

M.K.
15. 07. 2009 15.05
0

Današnji ples je sodobna različica dvorjenja, moškim namreč pomaga, da vzbudijo pozornost določene ženske.

V Veliki Britaniji se je psiholog dr. Peter Lovatt, nekoč tudi sam poklicni plesalec, lotil zanimive raziskave. Opazoval je žensko odzivanje na moški ples, na njihovo možatost, dominantnost in privlačnost na plesišču. Za potrebe raziskave je posnel samega sebe pri plesu in posnetke predvajal ženskam, ki so sodelovale v raziskavi. Na posnetkih je zabrisal svoj obraz, da bi se ženske res lahko osredotočile samo na plesne gibe.

Ugotovil je, da se je v vseh treh kategorijah (možatost, dominantnost, privlačnost) najslabše odrezal, ko je posnemal plašnega plesalca, ki se je komaj opazno prestopal z noge na nogo in nervozno mencal z rokami. Nič kaj dosti bolje se niso odrezali plesalci, ki so izvajali odločne, a neusklajene plesne gibe. Ta ples so ženske ocenile kot dominanten, vendar zelo neprivlačen. Zelo usklajene zapletene plesne gibe z vsaj nekaj koreografije pa so ocenile kot daleč najbolj privlačne.

Do podobnih rezultatov prišli tudi Nemci

Da imajo ženske rade moške, ki znajo plesati, je pokazala tudi nemška raziskava. Raziskovalci z univerze v Gottingnu so posneli videospote s 40 moškimi študenti, ki so plesali na pesem Let Me Entertain You zvezdnika Robbieja Williamsa. Vsi so bili oblečeni v enake bele pajace. Da pa bi preprečili pristranske ocene, pa so uporabili filter, ki je zakril informacije o obrazu, videzu, obleki in telesnih oblikah. Nato so posnetke pokazali 25 študentkam, ki so ocenjevale njihovo samozavest ter še drugim 25, ki so ocenjevale njihovo privlačnost.

Sposobnost plesanja je pomembna pri izbiri 'pravega' moškega

Ugotovili so, da so pri ocenjevanju kakovosti najbolj privlačnega in samozavestnega moškega ženskam pomembni tudi 'dinamični dejavniki' kot je sposobnost plesanja. Pokazalo se je tudi, da so študentke v obeh skupinah visoko ocenile tiste moške, ki so bili fizično močnejši. Celo telesna teža je bila v visoki korelaciji z visokimi ocenami tako samozavesti kot privlačnosti.

Moški, ki pleše brez sramu, tudi dejansko kaže na moč in zmožnost zaploditve zdravega potomstva, ugotavljajo raziskave.
Moški, ki pleše brez sramu, tudi dejansko kaže na moč in zmožnost zaploditve zdravega potomstva, ugotavljajo raziskave. FOTO: iStockphoto

'"Vedeli smo, da so ženskam všeč obrazne in telesne značilnosti pri ocenjevanju moških. Ta študija pa je pokazala, da so lahko tudi dinamični dejavniki, kot je sposobnost plesanja, pomembni pri ocenjevanju kakovosti moških, ko gre za moč in dominanco, torej status, ki je pomemben pri odločanju za potomstvo," je povedal Bernhard Fink, antropolog z univerze v Gottingnu.

Fink pa je izpostavil še en zanimiv podatek iz starejše raziskave, in sicer da se ženskam v obdobju ovulacije zdijo zelo privlačne tudi izrazito moške poteze obraza.

Ni vse izgubljeno za tiste, ki ne plešete

Za vse tiste, ki imate na plesišču dve nogi, naj vas pomirimo – ni vse izgubljeno. "Če ste na plesišču med sramežljivimi in zadržanimi, spremenite igro. Držite se stran od plesišča in pokažite svoje moške kvalitete kje drugje. Ženski na primer kupite pijačo ali jo kako drugače zasipajte s pozornostjo," je še dodal Bernhard Fink.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580