Vizita.si
Do največ nezaželenih nosečnosti prihaja zaradi strahu pred stranskimi učinki sodobne kontracepcije.

Novice

Zakaj se jih ženske bojijo?

K.B.
05. 02. 2015 08.01
20

Zaradi strahu pred kontracepcijo in njihovega vpliva na telo se ženske pogosto ne odločijo za zaščitene spolne odnose. Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije je pokazalo, da tako vsako leto prihaja do 16,7 milijona nezaželenih nosečnosti, kjer je večina teh posledica strahu pred stranskimi učinki kontracepcije.

Do največ nezaželenih nosečnosti prihaja zaradi strahu pred stranskimi učinki sodobne kontracepcije.
Do največ nezaželenih nosečnosti prihaja zaradi strahu pred stranskimi učinki sodobne kontracepcije.FOTO: iStockphoto

Zadnje poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je pokazalo, da se vsako leto kljub najrazličnejšim metodam kontracepcije, ki so danes na voljo, še vedno soočimo s kar 16,7 milijona nazaželenih nosečnosti. Od tega bi jih kar 15 milijonov lahko preprečili s kontracepcijo, ki je danes na voljo. A izkazalo se je, da kar 40 odstotkov žensk, ki se izogibajo kontracepciji, to počne, ker so zaskrbljene zaradi stranskih učinkov najpogostejših oblik sodobne kontracepcije – hormonskih kontracepcijskih tablet in uporabe kondomov.

Skoraj 20 odstotkov žensk pa zaščite ne uporablja, ker podcenjujejo tveganje za nosečnost, je pokazala študija SZO. ''Najpogostejši vzrok, ki so ga ženske navedle, na vprašanje, zakaj niso uporabile zaščite, je bil vidik 'zaskrbljenosti za svoje zdravje' ob uporabi kontracepcije, čeprav njihove skrbi niso podprte z dokazi,'' je povedal avtor raziskave dr. Howard Sobel iz Svetovne zdravstevne organizacije.

''Zdravstveni delavci imajo pomembno vlogo pri pomirjanju, izobraževanju o kontracepciji, odpravljanju simptomov, ki se pojavijo in pri izbiri najboljše kontracepcije, ki ustreza posamezniku. A zdravstveni delavci morajo biti usposobljeni za to in po naših izkušnjah se tudi mnogi izmed njih soočajo s številnimi napačnimi predstavami. Lahko bi preprečili večino nezaželenih nosečnosti, če bi razbili mite in napačne predstave o sodobnih metodah kontracepcije in o dolgoročnih metodah kontracepcije, kot so vsadki in intrauterine naprave.''

Poleg tega je dodal, da bi država morala z različnimi strategijami poskrbeti, da ljudje ne bi bili zaskrbljeni zaradi neosnovanih skrbi in stranskih učinkov kontracepcije, hkrati pa ne bi podcenjevali tveganja za nosečnost. ''To bi morali združiti z dobro in kvalitetno kontracepcijo, ki je dostopna in si jo lahko privoščimo,'' še pojasni.

Sicer pa je raziskava pokazala tudi, da tradicionalne metode, kot je vzdrževanje spolnosti med plodnimi dnevi oziroma spolni odnosi izven plodnih dni, tveganje za nosečnost povečajo za 2,7-krat. Sploni odnosi brez kontracepcije pa možnosti za zanositev povečajo za 14,5-krat.
 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587