Vizita.si
Ženski možgani delujejo hitreje in lahko obdelujejo več podatkov hkrati, zato ženske potrebujejo več spanja.

Novice

Zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški?

Ni.J.
28. 01. 2010 10.21
0

Zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški? Zakaj se moški možgani starajo hitreje kot ženske? Kdo je bolj zaspan – moški ali ženske in koliko spanja potrebuje odrasla oseba?

Ženski možgani delujejo hitreje in lahko obdelujejo več podatkov hkrati, zato ženske potrebujejo več spanja.
Ženski možgani delujejo hitreje in lahko obdelujejo več podatkov hkrati, zato ženske potrebujejo več spanja.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki trdijo, da ženske potrebujejo približno 20 do 30 minut spanja več kot moški. To naj bi bila posledica hitrejšega delovanja ženskih možganov, ki lahko sprejemajo in obdelujejo tudi po več podatkov naenkrat. Vsem je namreč znano, da ženske lahko počnejo več stvari hkrati, medtem ko se moški zadev lotevajo bolj sistematično – eno po eno.

Ženske so tekom dneva namreč bolj zaposlene, saj so bolj prilagodljive in opravljajo tudi po več del hkrati, zato uporabljajo večji del možganov kot moški in potrebujejo več spanja.
Ženske so tekom dneva namreč bolj zaposlene, saj so bolj prilagodljive in opravljajo tudi po več del hkrati, zato uporabljajo večji del možganov kot moški in potrebujejo več spanja.FOTO: iStockphoto

Med spanjem si možgani odpočijejo

Ena najpomembnejših funkcij spanja je omogočanje delovanja možganov,“ pravi profesor Jim Horne, direktor raziskovalnega centra na loughborouški univerzi. “Med trdnim spanjem si del možganov, odgovoren za pomnjenje in govorjenje, namreč odpočije. Več kot uporabljamo možgane, več počitka bodo ti potrebovali, kar se kaže v povečani potrebi po spanju.“ Ženske so tekom dneva namreč bolj zaposlene, saj so bolj prilagodljive in opravljajo tudi po več del hkrati, zato uporabljajo večji del možganov kot moški. “Ravno zaradi tega potrebujejo več spanja,“ pojasnjuje dr. Horne.

Moški, ki ima zelo kompleksno službo, ki vključuje tudi sprejemanje težkih odločitev in več razmišljanja, bo tako potreboval tudi več spanja kot moški, ki čez dan opravlja dela, ki ne potrebujejo razmišljanja. Seveda pa bo ta moški še vedno potreboval približno 20 do 30 minut manj spanja kot ženska,“ še dodaja.

Za osvežitev možganov je najprimernejši globoki spanec, ki pa ga popoldanski počitek ne nudi.
Za osvežitev možganov je najprimernejši globoki spanec, ki pa ga popoldanski počitek ne nudi. FOTO: iStockphoto

Moški možgani se starajo hitreje

Profesor Horne verjame, da različne potrebe po spanju lahko razložijo tudi fenomen, zakaj se moški možgani starajo hitreje kot ženski. “Možgani povprečne 75-letnice so biološko enaki možganom 70-letnega moškega,“ razlaga Horne. “Natančnega vzroka za to sicer še nismo odkrili, morda pa se skriva v dejstvu, da ženske več spijo kot moški in se zato njihovi možgani bolje obnavljajo.“

Koliko spanja je dovolj?

Povprečna odrasla oseba potrebuje 6 do 8 ur spanja, kljub temu pa se potrebe posameznikov nekoliko razlikujejo – nekateri lahko delujejo po šestih urah spanja, drugi pa ne. Če tekom dneva ne čutite utrujenosti pomeni, da ste spali dovolj,“ pravi Horne.

Težave pa se pojavljajo, ker ženske potrebujejo več spanja kot moški, a v povprečju ne spijo dlje. Raziskave so pokazale, da ženske zato bolj trpijo zaradi pomanjkanja spanja kot moški. Razlog za njihovo utrujenost pa ni samo ta, da ne spijo dovolj temveč tudi ta, da se lažje prebudijo. Najslabši spanec imajo nosečnice, matere majhnih otrok in ženske v menopavzi.

Moški spanec je bolj trden

Globoki spanec, ki se pojavlja zgodaj v noči, telesu omogoča najboljši počitek in priložnost za obnovo. Potem spanec ni več tako globok, študije pa so pokazale, da ljudje takrat postanejo bolj občutljivi na dražljaje iz okolice, ženske pa potem, ko se zbudijo, tudi težje nazaj zaspijo,“ še pravi.

Ženske so bolj občutljive na hrup kot moški, poleg tega pa tudi težje zaspijo, ko se enkrat prebudijo.
Ženske so bolj občutljive na hrup kot moški, poleg tega pa tudi težje zaspijo, ko se enkrat prebudijo.FOTO: iStockphoto
"Ljudje pa smo še posebej občutljivi na hrup in čustvene besede. Primer tega je, če nekdo medtem, ko spite, zašepeta vaše ime ali če mati zasliši otrokov jok. Takrat se boste najverjetneje zbudili, kar se ne bi zgodilo, če bi se ljudje okoli vas pogovarjali o drugih rečeh. Zanimivo pa je, da moških otroški jok ne zbudi," še dodaja Horne.

Zaradi pomanjkanja spanja se, po rezultatih študije, vsaj petkrat na teden pritožuje 18 odstotkov žensk (večinoma zaradi zaskrbljenosti), medtem ko ima take težave le pet odstotkov moških.

Zaradi pomanjkanja spanja se pritožuje kar 18 odstotkov žensk in le 5 odstotkov moških.
Zaradi pomanjkanja spanja se pritožuje kar 18 odstotkov žensk in le 5 odstotkov moških.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587