Vizita.si
image (28)

Novice

Nožnica, kot je še niste videli!

K.B.
21. 04. 2014 11.21
3

Ženska, ki se je rodila brez vagine, je razkrila svoje želje po tem, da bi imela veliko družino. Njena želja pa se bo morda uresničila, saj so ji zdravniki presadili vagino, ki so jo ustvarili kar v labotatoriju.

Neimenovana Mehičanka je le ena izmed štirih žensk, ki so se rodile brez vagine in trpi za redkim stanjem, kjer se nožnica in maternica nista razvili v celoti in ki so ga poimenovali Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindrom (MRKH). Prejšnji teden pa so znanstveniki iz Wake Forest Baptist medicinskega inštituta za regenerativno medicino v Severni Karolini sporočili, da so ji presadili organ, s katerim ji bodo morda lahko uresničili željo po veliki družini. Znanstveniki so namreč organ razvili s pomočjo celic ženske, ki so ji jih odvzeli iz mišic genitalij. Ena izmed žensk z istim sindromom, ki je spregovorila v intervjuju za New Scientist, je pojasnila, da ji je poseg povrnil normalno življenje.
''Sprva ni bilo lahko, saj si pomislil, da bo del tvojega telesa zrasel v laboratoriju. To je bilo težko razumeti. A ko so minevala leta in so bili rezultati posega dobri, ugotoviš, da je tvoje življenje nekoliko drugačno, a ne več tako kot nekoč. Začneš na točki, kjer se bojiš vsega, bojiš se preizkusiti stvari, do točke, ko se počutiš, da nisi normalen. A sčasoma s podporo prijateljev, mojega partnerja in brezpogojno podporo matere, ki je dala vse od sebe, da bi me kar najbolje razumela, se danes počutim, da sem zelo srečen človek in sem popolnoma zadovoljna.''

Neimenovana ženska, ki živi v Mehiki in je poseg prestala pri 18 letih, pa je priznala, da je bila na trenutke obupana, sploh, ko so ji povedali, da ne bo mogla imeti otrok. Prav zato je takoj pristala na poseg, za katerega pravi, da je bil težak in boleč, a je bil na koncu vreden vsega, kar je pretrpela. Osem let kasneje organ 'deluje, kot da ne bi bil izdelan v laboratoriju', njeno telo pa ga je sprejelo neverjetno dobro. Sedaj upa, da bo lahko imela otroke, čeprav so njene možnosti omejene, in sanja o tem, da bo imela naslednji intervju, ko bo obkrožena z veliko družino.

Raziskovalci pa upajo, da bo zdravljenje lahko kmalu pomagalo tudi ženskam, ki so prebolele raka nožnice ali utrpele druge poškodbe genitalij. ''Ta pilotska študija je ena prvih, ki kaže, da lahko konstruiramo vaginalne organe v laboratoriju in jih uspešno uporabimo na ljudeh,'' je za priznani medicinski žurnal The Lancet pojasnil vodja programa dr. Anthony Atala. ''To lahko pomeni tudi nove možnosti za pacientke, ki potrebujejo rekonstrukcijo vagine. Poleg tega je ta študija še en primer, kako se lahko strategije regenerativne medicine uporablja na različnih tkivih in organih.''

Posegi, ki so jih opravili, so bili narejeni na dekletih med 13. in 18. letom starosti in so jih opravili med junijem 2005 in oktobrom 2008. Podatki rednih pregledov so pokazali, da so organi izdelani v laboratoriju normalno delovali tudi osem let po presaditvi. Vagine so izdelali z uporabo mišic in epiteljskih celic, ki so jih odvzeli z biopsijo pri vsaki pacientki posebej in jih nato v laboratoriju pustili rasti tako, da so bile prilagojene vsaki pacientki posebej. Nato so jih z operacijo presadili pacientkam. Predhodnje študije dr. Atala so pokazale, da se po presaditvi vagine, pričnejo prilagajati tudi živci in krvne žile na tem predelu in da sčasoma organ pridobi svojo funkcijo.

Odzivi pacientk na zdravljenje so pokazali, da so po njem pridobile normalno spolno življenje, vključno z željo po spolnosti in nebolečimi spolnimi odnosi.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602