Vizita.si
Pes je človekov najboljši prijatelj in že mariskomu je rešil življenje.

Novice

Živali, ki rešujejo življenja

E.T.
30. 04. 2010 15.19
0

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj, a tudi mačke in delfini so pokazali, da znajo biti v ključnih trenutkih zvesti ljudem. Rešili so namreč že marsikatero življenje.

Pes je človekov najboljši prijatelj in že mariskomu je rešil življenje.
Pes je človekov najboljši prijatelj in že mariskomu je rešil življenje.FOTO: iStockphoto
1. Zlata prinašalka rešila 11-letnika pred krvoločno pumo

Ko se je 11-letni Austin Forman odpravil proti večeru na dvorišče, da nabere nekaj drv za kamin, ga je spremljala tudi njegova zlata prinašalka Angel. A tokrat se je vedla nekoliko drugače kot sicer. Bila je previdna in nemirno je pogledovala proti gozdu. Potem pa se je zgodilo. Proti nič hudega slutečemu Austinu je planila orgromna puma, a jo je psička še pravi čas prestregla ter tako rešila presenečenega in prestrašenega dečka. Med pretepom je sicer utpela hude poškodbe, a so jo veterinarji uspeli rešiti. ''Tako srečen sem, da je bila tistega večera moja psička ob meni. Vse se je namreč zgodilo tako hitro in sam sploh nisem uspel odreagirati,'' se spominja Austin. ''V zahvalo sem ji kupil ogromen, sočen zrezek. Ta psička je bila že takrat moja velika prijateljica, zdaj pa je moja najboljša prijateljica!'''

2. Mucka rešila zakonca pred eksplozijo plina

Neke mrzle oktobrske noči je Trudy Guy iz spanca zbudilo tapkanje po nosu. Sprva je dreganje prezrla, potem pa se je le zbudila. Njena mucka Schnautzie jo stala na njenem prsnem košu in jo nemirno s tačkami tapkala po obrazu. Hkrati pa je s smrčkom nenavadno vohljala po zraku. Končno se je tudi Trudy predramila in bolj pozorno povonjala zrak okrog sebe ter ugotovila, da v sobi smrti po plinu. Zbudila je moža in ta je takoj stekel v klet, kjer so imeli plinsko peč, ki je ogrevala celotno hišo. Ugotovil je, da ena od cevi pušča, in z ženo ter mačko takoj zbežal iz hiše. Gasilci so uspeli eksplozijo preprečiti in njun dom še pravočasno rešiti. A prava rešiteljica je bila tistega večera muca Schnautzie, saj bi njuna lastnika umrla od zastrupitve s plinom, če ju oprezna žival ne bi zbudila iz trdnega spanja.

Življenje sedem mesecev noseče Letitie in njenega partnerja Josha je rešila njuna mucka Baby.
Življenje sedem mesecev noseče Letitie in njenega partnerja Josha je rešila njuna mucka Baby. FOTO: iStockphoto

3. Labradorka lastniku pomagala do injekcije glukagona

Joe Mauk je pred leti zaradi hude oblike diabetesa tipa 1 oslepel in pri vsakdanjih opravilih mu pomaga labradorka Roxanne, ki je bila posebej usposobljena za pomoč slepim. In čeprav je ni nihče naučil, kako pomagati sladkornemu bolniku, ki mu močno pade raven glukoze v krvi, je pogumna psička rešila življenje svojega lastnika, ko mu je med enim od večernih sprehodov drastično padel sladkor v krvi. ''Vso pot do doma me je vlekla po tleh in mi lizala roke ter obraz. Jaz pa sem se ves čas boril, da bi do doma nekako ostal v stanju polzavesti,'' se grozljivih trenutkov spominja Joe. A psički je uspelo lastnika zvleči do doma in mu v roke prinesti injekcijo glukagona, ki je Joeju spet stabilizirala sladkor v krvi. In še dolgo po tem incidentu je Roxanne skrbno pazila na svojega bolnega in slepega lastnika. ''Spremljala me je povsod – še v kopalnico je hodila za mano,'' pove Joe. ''Moram pa reči, da se zaradi nje počutim nadvse varno. Ves čas je na preži in četudi dela kaj drugega, hkrati ves čas z enim očesom pazi name!''

4. Mačka pred ognjenimi zublji rešila nosečnico in njenega partnerja

Medtem ko sta Josh Ornberg in Letitia Kovalovsky, ki je pod srcem nosila dvojčka in je bila že v sedmem mesecu nosečnosti, spala na zofi pred televizijo, se je v eni od spalnic vnel požar. Še dobro, da je bila njuna mucka Baby v hiši, kajti ne Josh ne Letitia nista zavonjala dima, ki se je širil po hiši. ''Kar malo sram me je, da nisem zaznal dima. Mačka je bila tista, ki me je zbudila. Skočila je v moje naročje in nemirno skakala po meni, dokler se nisem končno zbudil in videl, kaj se dogaja okrog naju,'' pove Josh. Požar je sicer uničil skorajda vso njuno imetje, a zahvaljujoč Baby ni bilo bodočima staršema nič hudega. ''Še dobro, da je bila mačka v hiši. Sicer se morda ta zgodba ne bi tako srečno končala,'' je povedal vodja gasilcev Mike Weber in še dodal, da je mucka Baby pravi junak.

5. Delfini rešili deskarja pred morskim psom

Todd Endris je s prijatelji deskal v enem od kalifornijskih zalivov, ko ga je za tem, ko je iz deske zgrmel v vodo, napadel morski pes. Ugriznil ga je v desno nogo in hrbet in ko je že bil mladi deskar prepričan, da ni nobenega izhoda več, mu je na pomoč prihitela jata delfinov. V krogu so začeli plavato okrog ranjenega mladeniča in morskemu psu preprečili vnovičen napad na svoj plen. V tem času se je Todd uspel dvigniti nazaj na desko in pobegniti. ''To je bil pravi čudež!'' pravi Todd, ki je zahvaljujoč deflinom napad morskega psa preživel.

Jata delfinov je deskarja Todda rešila pred morskim psom.
Jata delfinov je deskarja Todda rešila pred morskim psom.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587