Vizita.si
Ko se je Joanne rodila, so ji zdravniki napovedali le nekaj dni življenja. A Joanne je presegla te črnoglede napovedi. (simbolična fotografija)

Novice

Rodila se je brez spodnjega dela telesa

E. D.
01. 09. 2010 11.44
1

Joanne Fluke je presegla vsa pričakovanja. Rodila se je namreč brez spodnjega dela telesa in takrat so zdravniki napovedali, da bo živela le nekaj dni. A ne le da je danes stara že 34 let, prav tako živi polno življenje in je vsak dan na lovu za svojimi sanjami.

34-letna Američanka Joanne Fluke ima svoje stanovanje, službo, veliko prijateljev in tudi nekaj simpatij. Prosti čas najraje preživlja v plesnem studiu ali tako, da s prijatelji obiskuje diskoteke in klube. Dejstvo, da nima spodnjega dela telesa in da se ji tudi spodnji del hrbtenice ni razvil, je niti malo ne omejuje. ''Nase nikoli nisem gledala kot na nekoga, ki je gibalno močno oviran. Tudi sorodniki in prijatelji v meni ne vidijo ženske, ki nima nog, temveč vidijo mene,'' pove Joanne. A to, da se ji ni razvil spodnji del telesa, ni edina težava, ki se je zgrnila nad njo. Tudi njeni notranji organi niso razporejeni pravilno. Srca nima na običajnem mestu, ampak je pomaknjeno nekoliko bolj na desno. Tam, kjer bi moral biti želodec, so jetra, poleg tega se ji je razvila le desetina črevesja. Zato je v preteklosti prestala že kar nekaj operacij, s katerimi so ji poskušali organe pomakniti na prava mesta, poleg tega so ji s pomočjo kovinskih nastavkov popravljali hrbtenico, da bi naredili več prostora za razvoj notranjih organov. Vse posege je Joanne pogumno prestala in si po njih razmeroma hitro opomogla.

A ko sta pred 34 leti Joannina mama in oče deklico prvič videla in prijela v naročje ter slišala črne napovedi zdravnikov, da bo njuna hči živela le nekaj ur oziroma dni, nista mogla verjeti, da se kaj takšnega res dogaja. ''Ko je moj oče takoj po mojem rojstvu moral k zdravnikom na nujen posvet in ko so mu prvič pokazali mene ter povedali, da bom verjetno kmalu umrla, je stekel iz zdravniške sobe in se onesvestil,'' pripoveduje Joanne. A ko je kljub napovedim zdravnikov deklica dočakala prvih nekaj tednov in mesecev, sta si njena mama in oče prisegla, da ji bosta omogočila kar se da običajno življenje. In to se je tudi zgodilo. Joanne njeni starši, sorodniki in prijatelji obravnavajo tako kot vsakega drugega, sicer pa tudi sama nase gleda kot na povsem običajno žensko. ''Moje stanovanje ni posebej prilagojeno invalidskemu vozičku, tako da se po njem večinoma premikam kar po rokah. Tudi sicer nočem, da bi zame posebej prilagajali stvari ali prostore,'' pravi 34-letnica. ''Na življenje gledam optimistično in pozitivno. Seveda se spopadam z nekoliko več izzivi kot kdo drug, a to ne pomeni, da živim manj kakovostno ali pa da imam kakšne drugačne želje, potrebe, cilje. Tako kot vsaka druga ženska si tudi jaz želim, da bi našla moža in da bi si skupaj z njim ustvarila družino. Tako sem zdaj prijavljena kar na dveh spletnih straneh za zmenke, saj še vedno nisem našla tistega pravega. Moram reči, da sem glede moških kar nekoliko izbirčna, da imam kar visoke zahteve in želje. Iščem namreč privlačnega in seksi moškega, ki je hkrati tudi pravi kavalir.''

Ko se je Joanne rodila, so ji zdravniki napovedali le nekaj dni življenja. A Joanne je presegla te črnoglede napovedi. (simbolična fotografija)
Ko se je Joanne rodila, so ji zdravniki napovedali le nekaj dni življenja. A Joanne je presegla te črnoglede napovedi. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

In ne le da je Joanne, čeprav so ji zdravniki povedali, da verjetno ne bo mogla imeti otrok, še vedno optimistična in da verjame, da se bo s pravim moškim tudi to zgodilo, našla si je tudi telesno dokaj zahteven konjiček – ples. ''Ko sem na televiziji videla par v invalidskem vozičku, kako se vrti po plesišču, sem si tudi sama želela, da bi se vpisala na tečaj plesa. Že od malega namreč obožujem ples, le da za razliko od vseh drugih jaz pač plešem po rokah,'' razlaga Joanne. ''Tako sem pograbila telefon in poklicala v plesno šolo, ki je treniral tudi par na televiziji. Tam so mi sicer povedali, da trenutno nimajo nobenih za moje telesno stanje primernih tečajev, a se je lastnik šole Chris ponudil, da me vseeno uči. Tako sva začela vaditi in vaditi ter ustanovila posebno skupino, kjer so gibalno ovirani plesali s partnerji, ki niso imeli nobenih telesnih pomanjkljivosti. Na koncu sem celo nastopila na plesnem tekmovanju, kjer sem zmagala v svoji kategoriji. In ko so mi ljudje stoje ploskali, sem se počutila neverjetno!'' Tako ples ostaja njena velika ljubezen, a v prihodnje ga bo postavila na stranski tir, pravi. ''Tako kot številne druge ženske sem se preveč osredotočala na kariero. Zdaj je čas, da si poiščem moškega, se ustalim in ustvarim družino,'' še odločno pove.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587