Vizita.si
Se vam pogosto dogaja, da tudi po obilnem obroku posegate po prigrizkih?

Zdravje

Veste, katera živila povečujejo apetit?

S.C.
08. 03. 2012 08.08
1

Velikokrat se zgodi, da posegamo po prigrizkih, čeprav smo ravno od kosila in bi morali biti siti. Ste se vprašali, ali ste morda zaužili kaj takega, kar vam je povečalo apetit?

Se vam pogosto dogaja, da tudi po obilnem obroku posegate po prigrizkih?
Se vam pogosto dogaja, da tudi po obilnem obroku posegate po prigrizkih?FOTO: iStockphoto

Po raziskavah naj bi bila umetna sladila še slabša izbira od sladkorja, če želite, da vas lažna lakota ne zavaja podnevi, pa je bolje, da se izogibate tudi aperitivom, dietni hrani, peteršilju, ingverju in gorčici.

Vsakodnevno uživanje belega vina bo močno povečalo vaš apetit.
Vsakodnevno uživanje belega vina bo močno povečalo vaš apetit. FOTO: iStockphoto

Aperitiv, kot je kozarec belega vina, vam bo le povečal apetit in pripravil želodec na prebavo. Če ga pijete dnevno, boste pogosto pojedli več, kot bi želeli, saj bo vsakič prebudil občutek lakote, pojasnjujejo nutricionisti. Trdijo tudi, da določene življenjske in predvsem prehranske navade lahko še kako vzbudijo lažno lakoto in željo po hrani.

Beljakovine so tiste, ki uspešno 'prepričajo' možgane, da smo siti in zadovoljni. Če jih zaužijete premalo, lahko po nepotrebnem posežete po vrečki čipsa, pojasni dr. Mark Hyman, strokovnjak holistične medicine in avtor štirih knjižnih uspešnih o prehrani. Ameriška raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so dnevno zaužili manj kot 15 odstotkov beljakovin, po kosilu pogosto posegli po prigrizkih in so se zredili v povprečju za kilogram na mesec. Dr. Hyman še opozarja, da ne bi smeli čakati z beljakovinami do večerje, ampak bi jih mogli redno uživati že za zajtrk.

Lažno lakoto izzovejo tudi začimbe, kot so sol, sladkor, peteršilj, kurkuma pa tudi gorčica. Najnovejše raziskave pa so pokazale, da prenajedanje lahko povzroči tudi uživanje dietne hrane in pijače. Umetna sladila v dietnih sokovih naj bi namreč močno povečala apetit. Nutricionistka Carolanne Nelson svetuje, da se izogibajte dietne hrane, raje posezite po klasični, uživajte pa jo počasi in v manjših porcijah.

Peteršilj je ena najpogostejših začimb v vsaki kuhinji in dodatek k marsikateri jedi.
Peteršilj je ena najpogostejših začimb v vsaki kuhinji in dodatek k marsikateri jedi. FOTO: iStockphoto

Sokovi

Umetna sladila v mnogih dietnih sokovih za razliko od sladkorja izzovejo odpornost na inzulin in leptin, kar pa ne upočasnjuje apetita, temveč ga povečuje.

Ingver

Ingver je zelo koristen in zdrav. Med drugim je učinkovit proti slabosti, blaži želodčne krče in pospešuje prebavo, njegova slaba stran pa je, da povečuje apetit.

Peteršilj

Strokovnjaki trdijo, da ena izmed najbolj pogostih začimb v vsaki kuhinji prav tako povečuje apetit, čeprav je sicer koristen, saj pomaga pri oteklinah in revmi.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587