Živila in pitna voda ob poplavah
Neurejeni higienski pogoji, vključno s pomanjkanjem varne pitne vode, sanitarij in pomanjkanjem primernih pogojev za pripravo hrane, so med poplavami že bili vzrok množičnih izbruhov bolezni, povzročenih z onesnaženimi živili. V izrednih razmerah je uživanje varnih živil zelo pomembno, saj je človek že tako izpostavljen psihičnim in fizičnim naporom, stresu, pomanjkanju, podhranjenosti in drugemu.
To še posebej velja za otroke, nosečnice in starejše ljudi ter za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, ki so dovzetnejši za okužbe in zastrupitve z živili. V izrednih razmerah je pitna voda iz javnih vodovodov pogosto onesnažena.
Takrat jo je treba prekuhavati ali kako drugače pripraviti za varno uporabo v prehranske namene. Primerna je embalirana pitna voda. V izrednih razmerah zato spremljamo informacije upravljavca vodovoda oziroma drugih pristojnih institucij o kakovosti pitne vode, ki jih objavljajo v sredstvih javnega obveščanja. Dosledno upoštevamo njihova navodila o morebitnih ukrepih.
Poplave žal s seboj ne prinašajo le neposrednega opustošenja, temveč nosijo tudi določena tveganja za naše zdravje. Ob naravnih katastrofah, poplavah, ki smo jim bili priča v zadnjih dneh, moramo biti pozorni na različne vidike varovanja našega zdravja. V dokumentu Varnost živil v izrednih razmerah je Nacionalni inštitut za javno zdravje predstavil informacije o osebni varnosti, ravnanju z živili, pitni vodi, čiščenju prostorov in preprečevanju nalezljivih bolezni v primeru poplav.
Ravnanje z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo
Živila je potrebno pregledati in 'izbrati'. Vsa živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavržemo. Vsa živila je treba pregledati, da morda ne vsebujejo tujkov – denimo koščkov stekla ali drugih delčkov poškodovanih predmetov. Vsa živila s tujki zavržemo!
Hrano iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, preložimo v nove vrečke in jih hranimo ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabimo.
Zavreči je treba tudi pločevinaste konzerve z živili, ki so kakorkoli poškodovane – so napihnjene, predrte, brez označb ali pa je embalaža razpokana.
"Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži, ki je prišla v stik s poplavno vodo, so najverjetneje varna. Če je le mogoče, zunanjost embalaže pred uporabo očistimo in jo v celoti operemo. Če je mogoče, površino embalaže tudi razkužimo z ustreznim razkužilom po navodilih proizvajalca. Pazimo, da razkužilo ne pride v stik z živilom. Živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, zavržemo. Na splošno velja, da kemičnih snovi ne moremo sprati z živil!" povedo na NIJZ.
Kaj pa hrana v hladilniku in zamrzovalniku?
Če hladilniki in zamrzovalniki niso bili poplavljeni in do izpada električne energije ni prišlo, lahko v njih shranjena živila uporabimo. Hladilnike in zamrzovalnike odpiramo le, kadar je to nujno potrebno.
Vizita e-novice
Vir: NIJZ
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV