Vizita.si
Nosečnica

Novice

Živita s skupaj zraščenima glavama

E. D.
22. 10. 2011 07.33
1

Sedemletni sestrici Anastasia in Tatiana nadvse radi plešeta in plavata. Sta odlični učenki in med najboljšimi v razredu. Pa vendar se od vrstnikov močno razlikujeta. Deklici sta namreč siamski dvojčici – skupaj sta zraščeni z glavama.

Nosečnica
Nosečnica FOTO: iStockphoto
Mama in oče Anastasie in Tatiane sta že med nosečnostjo izvedela, da je z njunima deklicama nekaj narobe. Na ultrazvoku se je jasno videlo, da sta zarodka skupaj zraščena z glavicama, in čeprav so ju zdravniki svarili, da je zelo malo možnosti, da se bo nosečnost srečno končala in da bi imeli deklici, četudi se rodita živi, zelo malo možnosti, da preživita, sta se Alin in Claudia Dogaru odločila, da splav ne pride v poštev. Tako sta nekaj mesecev pozneje s carskim rezom na svet prišli siamski dvojčici Anastasia in Tatiana, ki sta v naslednjih letih presenetili vse – celo zdravnike, ki so napovedovali, da ne bosta dočakali sedmega rojstnega dneva.

Danes sta namreč deklici stari nekaj več kot sedem let in sta veseli ter razigrani sedemletnici. Nadvse radi plešeta in plavata, sta tudi zelo bistri in se radi učita – tako sta celo med najboljšimi v razredu. Kljub temu da sta skupaj zraščeni z glavama in je zato njuno gibanje močno oteženo, ostajata optimistični in uživata v vsakem trenutku, ki jima je dan. A potrebovali sta kar nekaj časa, da sta se navadili sobivati. ''Sta povsem običajni deklici, a njuno življenje ni bilo vedno preprosto,'' pove Claudia. ''Nekaterim se zdi, da je Anastasia nekoliko na boljšem, ker se lahko drži bolj vzravnano in je tudi nekoliko bolj mobilna. Tako včasih Tatiano kar malo vleče za seboj. A deklici se imata nadvse radi.''

Anastasio in Tatiano so sicer zdravniki v preteklosti že hoteli ločiti, kajti sestrici si, čeprav sta skupaj zraščeni z glavama, ne delita ne možganov ne drugih organov, a je kljub temu Anastasia odvisna od ledvic svoje sestre. Poleg tega sta imeli v preteklosti težave z drastičnim nihanjem krvnega tlaka – medtem ko je imela ena nadvse visokega, je imela druga dvojčica zelo nizkega, kar bi seveda predstavljalo veliko tveganje, če bi se tedaj odločili za poseg, s katerim bi ju ločili. Tako so se odločili čakati, dokler še malo ne zrasteta in dokler se njun krvni tlak dokončno ne ustali. ''Ves čas smo v nekakšni agoniji,'' razlaga oče deklic Alin. ''Ločitev je v resnici dvorezen meč. Lahko jima povsem spremeni življenje, lahko pa ga tudi za vedno konča.'' Tako starši zdaj upajo na nekakšen medicinski čudež, ki bi rešil njuni hčerki. ''Najini deklici sta tako posebni. Želiva si, da bi živeli dolgo in srečno življenje. Tako smo zdaj v nekakšni bitki s časom, kar je mnogokrat neznosno,'' je še dodal 36-letni Alin.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587