Vizita.si
Darovanje izvornih celic iz popkovnice je Philipu rešilo življenje. ''Ne mine dan, da ne bi mislil na to, kdo so ti ljudje, ki so mi rešili življenje. A sistem je pač tak, da njihovi podatki ostanejo skriti. Kljub temu jim bom večno hvaležen, ker so mi priskočili na pomoč,'' pove.

Novice

Življenje mu je rešila kri iz popkovnice!

E.T.
15. 02. 2010 15.15
3

Ko je Philip zbolel za levkemijo, so se zdravniki šest mesecev trudili, da bi našli ustreznega darovalca kostnega mozga. Nato pa se jim je ponudila povsem nova rešitev – kri iz popkovnice, ki je bogat vir izvornih celic.

Darovanje izvornih celic iz popkovnice je Philipu rešilo življenje. ''Ne mine dan, da ne bi mislil na to, kdo so ti ljudje, ki so mi rešili življenje. A sistem je pač tak, da njihovi podatki ostanejo skriti. Kljub temu jim bom večno hvaležen, ker so mi priskočili na pomoč,'' pove.
Darovanje izvornih celic iz popkovnice je Philipu rešilo življenje. ''Ne mine dan, da ne bi mislil na to, kdo so ti ljudje, ki so mi rešili življenje. A sistem je pač tak, da njihovi podatki ostanejo skriti. Kljub temu jim bom večno hvaležen, ker so mi priskočili na pomoč,'' pove.FOTO: iStockphoto

Philipove zdravstvene težave so se pojavile pred skoraj tremi leti – ravno ko si je vzel oddih od vsakodnevnih obveznosti in se odpravil na počitnice. ''Vsak dan sem bil tako zelo utrujen in tudi ko sem se vrnil iz dopusta, sem še vedno čutil utrujenost. Zadihal sem se že ob majhnem naporu in bil sem slaboten, zato sem se odpravil do zdravnika, da mi pregleda kri,'' se prvih znakov, da je z njim nekaj narobe, spominja 43-letni Philip Meehan. A ni bila slabokrvnost tista, ki mu je povzročala težave. Njegovo zdravstveno stanje je bilo veliko resnejše. Bolehal je namreč za levkemijo.

Izvorne celice, ki se lahko razvijejo v katero koli celico v telesu, igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju nekaterih bolezni.
Izvorne celice, ki se lahko razvijejo v katero koli celico v telesu, igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju nekaterih bolezni. FOTO: iStockphoto

Po diagnozi je sledilo šest mesecev neutrudnega in neuspešnega iskanja ustreznega darovalca kostnega mozga. Ker je Philip edinec in ker tudi starši ter drugi sorodniki niso bili ustrezni dalovalci, je bilo iskanje še toliko težje. Nato pa so se zdravniki spomnili na drugo, alternativno rešitev – na izvorne celice iz popkovnice, ki igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju nekaterih bolezni, tudi levkemije. Izvorne celice, ki so nerazvite osnovne človeške celice, se lahko namreč razvijejo v katero koli celico v telesu. Nekatere pa se ne specializirajo, ampak opravljajo le nalogo regeneracije tkiva. ''Če nekdo potrebuje celice kostnega mozga, bodo izvorne celice našle pot do kostnega mozga in spodbudile tvorbo novih, zdravih celic, ki bodo nadomestile tiste bolane, poškodovane celice,'' razlaga profesor Ghulam Mufti iz hematološko-onkološke klinike. ''Zdravljenje z izvornimi celicami je tako idealna alternativa za tiste, ki potrebujejo presaditev kostnega mozga, pa bodisi ne dobijo ustreznega darovalca bodisi so že imeli presaditev, pa ni bila uspešna. Največja prednost tovrstnega zdravljenja je predvsem v tem, da je za poseg dovolj že 70- do 80-odstotno ujemanje pacienta in darovalca, medtem ko se morata kostna mozga bolnika in darovalca ujemati vsaj 95 odstotkov.''

In res se je Philipovovo počutje po zdravljenju z izvornimi celicami iz popkovnice, ki so jih darovali starši novorojenčka, katerih identiteto organizacija za darovanje matičnih celic skrbno skriva, občutno izboljšalo. ''Včasih sem sicer še vedno utrujen in včasih imam še vedno spomin kot zlata ribica, a moči se mi počasi vračajo,'' pove Philip, ki je neizmerno hvaležen anonimni družini, ki mu je rešila življenje. Zdaj tudi sam aktivno sodeluje pri zbiranju popkovničnih celic, ki lahko marsikomu rešijo življenje. ''Ne mine dan, da ne bi mislil na to, kdo so ti ljudje, ki so mi rešili življenje. A sistem je pač tak, da njihovi podatki ostanejo skriti. Kljub temu jim bom večno hvaležen, ker so mi priskočili na pomoč. Želim jim dolgo in kar se da zdravo življenje,'' še pove 43-letni Britanec.

Ko po porodu odvzamejo kri iz popkovnične vene, jo v naslednjih 48 urah obdelajo, izvorne celice v njej pa zamrznejo in shranijo.
Ko po porodu odvzamejo kri iz popkovnične vene, jo v naslednjih 48 urah obdelajo, izvorne celice v njej pa zamrznejo in shranijo.FOTO: iStockphoto

Darovanje krvi iz pokovnice, ki je bogat vir matičnih celic, je za mati in otroka povsem enostavno in neboleče. Takoj po porodu, ko je novorojenček že varno zunaj, mati pa v dobrem zdravstvenem stanju, namreč zdravnik popkovnično kriv odvzame iz popkovnične vene. Nato v naslednjih 48 urah odvzeto kri obdelajo, izvorne celice v njej pa zamrznejo in shranijo. Ker imajo tako hranjene matične celice ustavljen celični metabolizem, jih lahko v primernih ustanovah hranijo neomejeno dolgo. Tudi pri nas se lahko matere odločijo, da bodo shranile popkovnično kri oziroma izvorne celice ali pa jih darovale v javne namene.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587