Vizita.si
Celiakaši se morajo brezglutenske diete držati celo življenje.

Bolezni

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo

Manca Bizjak
23. 04. 2020 09.17
6

Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesja, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Slednji se nahaja v pšenici, rži, ječmenu in ovsu. Zaradi napačnega imunskega odziva se črevesne resice ob stiku z glutenom stanjšajo, kar organizmu onemogoča, da bi dobil dovolj hranilnih in mineralnih snovi. Ker zdravila za bolezen kljub dolgoletnim raziskavam še vedno niso odkrili, je edina rešitev za obolele s celiakijo brezglutenska dieta. Da bi vam življenje s celiakijo olajšali, je tu nekaj koristnih nasvetov.

Gluten se nahaja v pšenici, rži, ječmenu in ovsu.
Gluten se nahaja v pšenici, rži, ječmenu in ovsu. FOTO: iStockphoto

Redno berite deklaracije izdelkov

Pri sestavinah ne bodite pozorni samo na gluten, ampak tudi na modificiran škrob, ki je lahko pšenični, krompirjev ali koruzni. Proizvajalci sestavine izdelkov tudi pogosto spreminjajo, zato je deklaracije potrebno redno spremljati. Vsak bolnik s celiakijo ve, kako stresno je prebrati naslednji stavek: lahko vsebuje gluten. Po standardih Evropske unije bi na izdelkih moralo nedvoumno pisati, ali vsebuje gluten ali ne, a žal se to v praksi ne izvaja. Slovensko društvo za celiakijo redno objavlja analize izdelkov, kar je več kot dobrodošlo.

Ko ste povabljeni na kosilo, razložite, kaj je gluten

Marsikdo ne ve, kje vse se skriva gluten, zato je pomembno, da ljudem to natančno razložite. Tako boste prihranili skrbi sebi in gostiteljem. Če je vaš otrok povabljen na rojstnodnevno zabavo, mu vsaj sladico raje pripravite sami.

Pazljivo v restavracijah

Najbolje je, da se odpravite v restavracije, kjer imajo na voljo brezglutenske menije. V takšnih restavracijah so običajno o brezglutenski prehrani bolje ozaveščeni. Vedo, da morajo brezglutenske jedi pripravljati na čisti delovni površini in da morajo uporabljati kuhinjske pripomočke, ki niso bili v stiku z glutenom. V marsikateri restavraciji vam bodo prijazno pomagali, če boste želeli pojesti kaj brez glutena, pomembno je le, da jasno poveste, kaj želite. Sami sebi ste najboljši zagovornik.

Zaradi lahke prebavljivosti je riž za bolnike s celiakijo odličen.
Zaradi lahke prebavljivosti je riž za bolnike s celiakijo odličen. FOTO: iStockphoto

Odkrito priznajte, da imate celiakijo

Zlasti mladostnikom je včasih težko razkriti, da imajo celiakijo. Radi bi bili podobni svojim vrstnikom, zato večkrat pojedo kaj, česar ne bi smeli, kar je pokazala tudi raziskava slovenskega društva za celiakijo. Bolezni se ne smemo sramovati, in ko se jo naučimo sprejeti kot del nas, je veliko lažje. Poleg tega ima brezglutenska dieta tudi marsikatero pozitivno lastnost. Izdelki brez glutena vsebujejo manj maščob in so nasploh bolj zdravi. In še ena dobra novica – ob brezglutenski prehrani ne boste imeli problemov z odvečnimi kilogrami.

Bodite pripravljeni na vprašanja

Čeprav je celiakija danes že tako pogosta, da skoraj vsak pozna koga s to boleznijo, o njej pravzaprav vseeno ne vedo veliko. Zato je dobro, da ste pripravljeni na vsa mogoča vprašanja in tudi na morda povsem dobronamerne namige o tem, da je celiakija ozdravljiva. Dokazano je namreč, da temu ni tako.

Vaša prehrana naj bo zdrava in raznolika

Bolniki s celiakijo imajo običajno bolj občutljivo črevesno sluznico, zato je pomembno, da se mastnim in ocvrtim jedem čim bolj izogibate. V svojo prehrano vključite tako zelenjavo in sadje kot tudi mesne jedi. S tem povečate verjetnost, da bo vaše telo res dobilo vsa hranila, ki jih potrebuje za zdrav razvoj.

Ostanite pozitivni

Čeprav ni vedno lahko, na celiakijo poskušajte gledati bolj kot na izziv kot na oviro. Kljub bolezni lahko živite polno življenje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587