Vizita.si
Čustveno bolečino možgani procesirajo v istem delu kot fizično.

Duševno zdravje

Zlomljeno srce je mogoče zdraviti

L.E.
28. 02. 2012 08.09
1

Zlomljeno srce se ne pojavlja le v ljubezenskih zgodbah. Nova študija je odkrila, da bolečina, ki jo povzroča, ni prav nič namišljena, temveč je še kako resnična. Ugotovili so tudi, kako ga je mogoče zdraviti.

Čustveno bolečino možgani procesirajo v istem delu kot fizično.
Čustveno bolečino možgani procesirajo v istem delu kot fizično.FOTO: iStockphoto

Kdor je že imel zlomljeno srce, dobro ve, kako močno lahko to boli. Bolečina zavrnitve ni prav nič namišljena, temveč je zelo resnična. To je potrdila tudi študija, ki so jo izvedli na kalifornijski univerzi. Njihovi nevroznanstveniki so z uporabo magnetne resonance ugotovili, da čustveno bolečino možgani procesirajo v povsem istem delu kot fizično. Posledično so pomislili, da bi tudi zlomljeno srce lahko pozdravili s tabletami proti bolečini.

Pod vplivom paracetamola so ljudje lažje prenesli tudi čustveno bolečino.
Pod vplivom paracetamola so ljudje lažje prenesli tudi čustveno bolečino. FOTO: iStockphoto

V svoj preizkus so vključili 62 ljudi. Vsem je bilo naročeno, naj tri tedne jemljejo tablete proti bolečini ter spremljajo, kako se počutijo. Le da je polovica dobila paracetamol, medtem ko je polovica pravzaprav jemala placebo. Raziskava je res pokazala, da so ljudje, ki so jemali paracetamol, čustvene težave sprejemali veliko lažje, čeprav se načeloma skozi cel dan niso počutili ravno veliko boljše od druge skupine. Tablete proti bolečinam torej niso izboljšale splošnega počutja – ljudem so omogočile samo, da so se lažje spopadali z bolečino.

Nato so opravili še en preizkus. Ljudi so prosili, naj preizkusijo računalniško igrico, ki je bila sprogramirana tako, da je polovica doživela zavrnitev. Magnetna resonanca je spet potrdila, da možgani čustveno bolečino procesirajo v istem delu kot fizično. Nato so igrico igrali še pod vplivom tablet proti bolečini (seveda tako, da jih je polovica prejela placebo). Rezultati so pokazali, da je skupina, ki je zaužila paracetamol, imela precej manj aktivnosti v delu možganov, ki se ukvarja z bolečino.

Dr. Naomi Eisberger, profesorica socialne psihologije, kljub rezultatom študije odsvetuje, da bi vsako travmatično izkustvo preživeli tako, da bi posegli po zdravilih. Čustvena bolečina je povsem zdrav odziv, ki nam lahko pomaga, da se s svojim doživetjem res spopademo. Če bi jo ublažili, bi morda okrevali celo počasneje ali težje. Poleg tega je treba rezultate študije še večkrat potrditi, prav tako pa ni primerno paracetamola jemati ravno preveč pogosto.

Kako si pomagati, ko vas partner zapusti, si preberite tudi tukaj.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587