Tako kava s kofeinom kot brez njega ima prednosti, kaže študija, ki je primerjala ljudi, ki ne pijejo kave oziroma tiste, ki spijejo manj kot dve skodelici dnevno, s tistimi, ki spijejo do pet skodelic dnevno.
Raziskava ne dokazuje vzročno-posledične povezave med pitjem kave in manjšo možnostjo smrti zaradi določenih bolezni, ampak razkriva jasne povezave s predhodnimi raziskavami.
"Bioaktivne sestavine v kavi zmanjšujejo odpornost na inzulin in sistemsko vnetje," je dejal glavni avtor raziskave Ming Ding, doktorski študent na oddelku za prehrano.
Raziskovalci niso odkrili zaščitnih učinkov proti rakavim obolenjem, čeprav so nekatere prejšnje študije pokazale na povezave med uživanjem kave in zmanjšanim tveganjem za določena rakava obolenja.
"Za vso populacijo, ki je sodelovala v raziskavi, velja, da je zmerno pitje kave povezano z zmanjšanim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja, diabetesa, nevroloških obolenj in samomora," kažejo rezultati, ki so jih zbrali v treh raziskavah na vzorcu 300.000 medicinskih sester in drugega medicinskega osebja.
KOMENTARJI (17)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV