Še enkrat bi se prijavila
V šov 'Gostilna išče šefa' se je Julijana prijavila zaradi želje po novih izzivih, ki jih je, kot pravi, v tistem obdobju nujno potrebovala, ter zato, ker je želela nadgraditi in izpopolniti svoje kuharsko znanje. Vedela je, da se bo od šefa Bineta Volčiča lahko veliko naučila. »Bine je res šef v pravem pomenu besede, ker ne popušča in ima ogromno znanja ter idej – norih, kot je on sam,« v smehu pravi Julijana ter dodaja, da je bilo sodelovanje v šovu resnično nepozabna izkušnja, sestavljena tako iz prijetnih, kot tudi malo manj prijetnih trenutkov. »Tako pač mora biti, če se želimo kaj naučiti,« je prepričana simpatična rjavolaska. »Kdor uživa v kuhanju in ima res veliko željo, da se nauči kaj novega, ima v Gostilni resnično edinstveno priložnost za to. Glavni cilj je seveda nagrada, a po moje je pomembna predvsem pot, šele nato cilj,« meni kuharica, ki pravi, da je letošnja nagrada – 100.000 evrov – resnično mamljiva. »A se lahko še enkrat prijavim?« nas vpraša smeje.
Brez adrenalina ne gre
Julijana je sicer prava adrenalinska odvisnica in pravi, da je najbolj vesela takrat, ko se ji stalno kaj dogaja. Morda je prav zato izbrala kuharski poklic, saj pravi, da tam nikoli ni dolgčas. »V kuhinji je človek ves čas v pogonu: od priprave, kuhanja, serviranja in še tisočih malenkosti, na katere moraš biti pozoren,« Poudarja, da se znajo v službi kljub napornemu urniku med delom tudi zabavati. »Zaradi vsega naštetega je to služba, ki mi je pisana na kožo, čeprav bi sama temu morda rekla kar način življenja, ker običajno nimamo točno določene ure, kdaj začnemo in kdaj končamo z delom.«
Veliko adrenalina je pri Julijani prisotnega tudi pri kreiranju jedi, še najbolj v času pričakovanja, ali bo idejo, ki si jo je zamislila, lahko spravila na krožnik točno tako, kot si želi. »Obožujem ta občutek,« navdušeno pripoveduje kuharska mojstrica. Če v kuhinji vendarle kdaj ne dobi zadostnega odmerka adrenalina, ga nadoknadi na motorju, s katerim je letos kljub ne ravno prijaznemu vremenu naredila že dobrih tri tisoč kilometrov. Prav vožnja z motorjem je bila ena glavnih stvari, ki jo je Julijana v Gostilni najbolj pogrešala, čeprav priznava, da ni imela ravno časa razmišljati o tem, saj se je ves čas kaj dogajalo. Najbolj so ji v spominu ostale skupinske zmage, pa potrditev šefa Bineta, da je na pravi poti, enodnevni obisk domačih in pa seveda veliki finale. Prav tako nikoli ne bo pozabila slane kave in družine, ki jo je obiskala kot 'halo šef'. »Po šovu sem jih ponovno obiskala in še vedno smo v kontaktu,« pravi vedno nasmejana gostinka.
Ni pristaščica diet
Julijana je znanje, ki ji ga je predal šef Bine, znala dobro izkoristiti. Trenutno dela v restavraciji Igorja Jagodica na Ljubljanskem gradu in priznava, da je vedno sanjala o delu, kot ga ima sedaj. »Poleg dela se lahko vsak dan naučim kaj novega in to, da v službi uživam, mi res ogromno pomeni,« navdušeno pripoveduje kuharica, ki je znana po tem, da se ne more upreti čokoladi. »Sploh kadar sem pod stresom ali utrujena, takrat ne morem mimo nje,« nam pojasni, a v isti sapi doda, da se je pred letošnjim poletjem odločila kolikor se da odpovedati tej sladki razvadi in si jo privošči le občasno, na kar je izredno ponosna.
Spretna kuharica zagovarja zdrav način življenja. Prepričana je, da mora vsak posameznik sam pri sebi ugotoviti, kakšno ravnovesje med gibanjem in zdravo prehrano mu najbolj odgovarja. »Nisem pristaščica diet in kakšnih ekstremov. Raje hujšam počasi, kot pa da bi se morala strogo držati diete. Glede na to, da večino dneva preživim v kuhinji in sem vedno obkrožena s hrano, to pri meni ne bi uspelo,« pravi Julijana, ki se trudi, da ima vsaj pet obrokov na dan. »Zjutraj, preden grem od doma, si običajno privoščim kakšen smoothie ali kosmiče. Če se le da se izogibam kruhu, beli moki in sladkorju, kar se pozna na počutju, saj sem manj napihnjena. Pri hrani nisem izbirčna: jem zdravo, če pa ni kdaj zapaše kakšna dobrota, si jo privoščim brez slabe vesti!«.