Vizita.si
Kemikalija karnitin, ki je v rdečem mesu, razkraja bakterije v črevesju, kar sproži verigo dogodkov, ki se kažejo v višjih ravneh holesterola in povečanem tveganju za nastanek različnih bolezni srca.

Srčno žilne bolezni

Znanstveniki dokazali, zakaj je rdeče meso škodljivo

V.S.
09. 04. 2013 08.28
3

Kemikalija, ki je prisotna v rdečem mesu, je pomagala pojasniti razloge, zakaj je čezmerno uživanje rdečega mesa škodljivo za srce. Kot kaže študija, ki so jo objavili v reviji Nature Medicine, karnitin v rdečem mesu moti delovanje bakterij v črevesju.

Kemikalija karnitin, ki je v rdečem mesu, razkraja bakterije v črevesju, kar sproži verigo dogodkov, ki se kažejo v višjih ravneh holesterola in povečanem tveganju za nastanek različnih bolezni srca.
Kemikalija karnitin, ki je v rdečem mesu, razkraja bakterije v črevesju, kar sproži verigo dogodkov, ki se kažejo v višjih ravneh holesterola in povečanem tveganju za nastanek različnih bolezni srca.FOTO: iStockphoto

Študija, ki so jo objavili v reviji Nature Medicine, kaže, da karnitin, ki je v rdečem mesu, razkraja bakterije v črevesju. To sproži verigo dogodkov, ki se kažejo v višjih ravneh holesterola in povečanem tveganju za nastanek različnih bolezni srca.

Nasičene maščobe in način, na katerega je predelano meso konzervirano, so dejavniki, ki prispevajo k težavam s srcem. Vendar to še zdaleč ni vse. "Holesterol in nasičene maščobe pustega rdečega mesa niso tako visoke; k povečanju kardiovaskularnih tveganj prispeva nekaj drugega," je za BBC povedal vodja omenjene raziskave dr. Stanley Hazen.

Poskusi na miših in ljudeh so pokazali, da bakterija v črevesju lahko razgrajuje karnitin. Pri tem je nastajal plin, ki so ga jetra pretvorila v kemikalijo, imenovano TMAO. V raziskavi pa omenjeno kemikalijo tesno povezujejo s kopičenjem maščobnih oblog v žilah, kar lahko privede do bolezni srca in tudi smrti.

Dr. Hazen je opozoril, da je kemikalija TMAO pogosto prezrta: "Morda gre za odpadni produkt, vendar bistveno vpliva na presnovo holesterola in na kopičenje holesterola." Pri tem doda, da ugotovitve podpirajo idejo, da je bolje, če zaužijemo manj rdečega mesa in nadaljuje: "Tudi sam sem v preteklosti pogosto užival rdeče meso – kar petkrat na teden. Zdaj sem njegov vnos zmanjšal in ga jem le enkrat na dva tedna."

V raziskavi je izpostavljena tudi ideja, da bi bilo ravnovesje bakterij v črevesju smiselno uravnavati s probiotičnimi jogurti. Zmanjšanje števila bakterij, ki se prehranjujejo s karnitinom, v teoriji pomeni tudi manjše tveganje ob uživanju rdečega mesa.

Catherine Collins, dietičarka v bolnišnici St George, je dejala: "To je zelo prepričljiv argument, vendar vemo, da uživanje dveh porcij rdečega mesa na teden ne vpliva na razvoj srčno-žilnih bolezni." Pri tem je dodala, da ni treba spreminjati prehranskih navad, če so vaši obroki raznoliki in vsebujejo tako skromne porcije mesa, ribe, mleko in mlečne izdelke, stročnice, sadje, zelenjavo, polnozrnate žita in enkrat ne nasičene (mononenasičene) maščobe. Ob tem pa opozarja, da pogosto uživanje rdečega mesa in hkratno jemanje prehranskega dopolnila L-karnitina ali lecitina nista priporočljiva, saj bi si s to kombinacijo lahko povzročili več škode kot koristi.

Vegetarijanci in vegani imajo manj bakterij, ki lahko razkrojijo karnitin in so zaradi tega manj podvrženi boleznim srca in ožilja.

Sicer so številne študije v preteklosti pokazale, da je lahko redno uživanje rdečega mesa zdravju škodljivo. V Veliki Britaniji denimo vlada priporoča do 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan, kar je enakovredno dvema rezinama slanine.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587