Vizita.si
image (28)

Operacije

V oko so ji vstavili zob

M.K.
18. 09. 2009 10.31
4

Zdravniki v Ameriki so s posebno operacijo ženski odpravili slepoto. Pri operaciji so uporabili njen zob, ki so ji ga vstavili v oko.

60. letna Key Thornton je pred devetimi leti izgubila vid zaradi redke bolezni imenovane Steven Johnsonov sindrom. Zdaj pa so ji zdravniki povrnili vid in sicer s „posebno“ operacijo. Operacija je bila precejšen izziv za zdravnike Očesnega inštituta na Floridi, saj so se prvič lotili takšnega podviga. Takšno operacijo so do sedaj izvedli le nekajkrat, in sicer v Evropi in Aziji.


 

Operacija je bila posebno zato, ker so uporabili pacientkin zob, iz katerega so naredili lečo, ki so jo vstavili v slepo oko. Postopek se imenuje osteoodontokeratoproteza in poteka tako, da osebi najprej izpulijo zob in vanj izvrtajo luknjo ter tako po posebnem postopku izoblikujejo lečo.

„Čudovito je. Barve so bolj živahne kot so bile prej. Komaj čakam, da bom končno lahko spet videla svojih sedem vnukov“ je dva tedna po operaciji povedala Thorntonova. Z izzidom operacije je bil zadovoljen tudi vodilni kirurg Dr. Viktor Perez. Takšne operacije redko uspejo. „Tako redko, kot če bi poskušal vrtnico vzgojiti v puščavi.“

Kaj sploh je Stevens Johnsonov sindrom?

Gre za redko obliko kožnega obolenja, kjer koža na določeno vrsto zdravila reagira z infekcijo. Bolezen se običajno začne z znaki podobnimi kot pri gripi, spremljajo je še boleči rdeče-vijolični izpuščaji, ki se širijo po vsem telesu. Koža pravzaprav odmira in ne opravlja več svoje zaščitne funkcije. Poškoduje lahko praktično celo telo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587