Vizita.si
image (28)

Novice

Žrtev napada šimpanza pokazala novi obraz

J.G.
14. 08. 2011 07.20
16

Charla Nash je svoj obraz dve leti skrivala pod tančico, saj ji ga je v grozovitem napadu izmaličil prijateljičin šimpanz. Maja so ji presadili obraz in novega je pred kratkim pokazala javnosti.


Charla Nash je februarja 2009 doživela grozovit napad. Na domu njene prijateljice Sandre Harold jo je napadel prijateljičin šimpanz Travis in jo v napadu oslepil, ji odgriznil nos, ustnice, veke ter obe roki. Haroldova je takrat rekla, da je njen ljubljenček branil njo, saj Charle zaradi nove pričeske ni prepoznal. Šimpanza so na mestu ustrelili policisti, ki so se odzvali na klic v sili, Charla pa je od tistega dne svoj iznakaženi obraz skrivala pod tančico in ga razkrila le enkrat, ko je nastopila v pogovorni oddaji Oprah Winfrey.

Nič več skrivanja

Sedaj pa se Charla ne rabi več skrivati, saj so ji maja letos presadili obraz in ga je pred nekaj dnevi tudi prvič pokazala javnosti. Pri naporni 20 ur trajajoči operaciji 57-letnice je sodelovalo več kot 30 kirurgov, medicinskih sester in anesteziologov, opravili pa so jo v bolnišnici v Bostonu pod vodstvom dr. Bohdana Pomahaca. Charli so istočasno presadili obraz in obe roki, vendar so ji roki pozneje zaradi hudih zapletov, vključno z odpovedjo ledvic in pljučnico, morali odstraniti.

Identiteta darovalke, ki so ji vzeli kožo, podkožno mišičevje ter živčevje ter celotni obraz presadili Charli, ostaja skrivnost. Povedali so le, da je bila prejemnici obraza “dokaj podobna“. Pomahac je pojasnil, da je lahko darovalec obraza tudi do 20 let mlajši ali deset let starejši, imeti pa mora enako krvno skupino kot prejemnik ter podobno barvo in zgradbo kože. “Kolikor vemo, [Charla] darovalki ne bo podobna,“ je še dodal. “Videti bo malo drugače kot pred nesrečo, vendar ne kot darovalka.

Napreduje

Charla je tudi prvič spregovorila o svojem neverjetnem okrevanju in povedala, da prvič od grozovitega napada lahko voha, je gosto hrano in čuti dotike na svojem obrazu. Kazati pa se začenjajo tudi njene nove obrazne poteze. “Malo že čutim svojo čeljust in brado, lahko premikam tudi usta in se smejim. Še vedno sem šibka, vendar počasi postajam močnejša,“ je razkrila ter dodala, da so bila njen prvi obrok po presaditvi jajca z mehkim sirom.

O maminem napredku je pregovorila tudi njena 17-letna hči Brianna. “Prižgala se je iskrica novega upanja. Tako lepo jo je spet videti v vsem tem. Da se lahko izraža … lepo je, da se njeno telo lahko odziva na njeno počutje,“ je povedala. “Mislim, da se ji mudi z okrevanjem. Njen govor se izboljšuje in lahko že vstane in jé.“ Charlo sedaj čaka še kar nekaj intenzivne terapije, vendar so zdravniki prepričani, da bo novi obraz lahko povsem obvladala.

Tretja letos

Dvojna presaditev je bila prva taka v ZDA in druga na svetu, prvo so opravili v Franciji. Plačalo jo je ministrstvo za obrambo, bila pa je tretja presaditev obraza letos v isti bolnišnici. Marca je bil prvi Američan, ki so mu presadili obraz Dallas Wiens, ki mu je obraz ožgalo, ko je med pleskanjem cerkve zadel električno žico, drugi je bil že mesec pozneje Mitch Hunter, ki si je obraz poškodoval v hudi prometni nesreči.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587