Vizita.si
image (28)

Novice

Se spomnite tekmovalke za miss Kolumbije?

K.P.
07. 08. 2012 10.56
18

Kolumbijske žrtve krutega napada s kislino želijo zaustaviti vrsto nasilja nad ženskami, ki je v zadnjih letih v porastu. Večinoma gre za maščevanje nekdanjih soprogov, partnerjev, ljubimcev …

Napade s kislino velikokrat povezujejo z državami, kot sta Bangladeš ali Pakistan, a zdaj na tovrstno nasilje opozarjajo tudi kolumbijske ženske.
Tam naj bi bili napadi s kislino vse pogostejši, žrtve napada, ki ostanejo doživljenjsko zmaličene, pa redkokdaj dočakajo pravico in kazen za napadalca. V zadnjih treh letih naj bi bilo v Kolumbiji napadenih kar 250 žensk, letos pa je bilo že več napadov kot lani. Strokovnjaki trdijo, da je žrtev še več, kot kažejo uradne številke. "Vemo za veliko primerov žensk, ki napada sploh niso prijavile zaradi groženj in strahu," razloži za televizijsko hišo BBC 28-letna žrtev napada Viviana Hernandez. Viviana je bila napadena pred petimi leti in verjame, da za vsem skupaj stoji njen nekdanji mož, s katerim ni želela obnoviti propadlega zakona. "Cilj je, da žensko poškodujejo, ne da ji vzamejo življenje. Tako jo poškoduješ do konca življenja," razloži. Po obrazu ima opekline, ki so ji tudi vzele vid na levem očesu.

51-letna Consuelo Cordoba je napad s strani svojega fanta utrpela pred 11 leti. Zdaj mora stalno nositi masko, ki preprečuje morebiten pojav infekcije, dihanje pa ji je omogočeno skozi cevko, ki je nameščena v njen nos. Vseeno pa izgled ni njena edina skrb, saj prav po njegovi zaslugi nikakor ne more dobiti zaposlitve, da bi lahko preživljala sebe in svojega sina.

"Pomislila sem tudi, da bi naredila samomor. Sprašujem se, zakaj bi sploh živela. Imela sem popolne zobe in bila sem lepa, zdaj pa sem uničena," pove razočarana Consuelo. Njen sin, ki misli, da jo je oče poškodoval, ker jo je namesto z mrzlo vodo polil z vročo, jo tolaži in govori, da ji bo, ko bo velik, kupil posebno kremo, ki bo pozdravila njen obraz.

Dogodek, ki je sprožil tako državno kot tudi mednarodno ogorčenje, pa je bil incident z nekdanjo tekmovalko za Miss Kolumbije Marío Fernanda Núñez, kateri je leta 2010 napadalec zadal opekline po obrazu, očesu in prsih. Njenega napadalca še niso našli, je pa dogodek pognal iniciativo, da se napadalcem s kislino poviša zaporna kazen. Sprva je ta narekala 6 mesecev do 2 leti odvzema prostosti, zdaj pa napadalcem grozi do 20 let zapora, svojim žrtvam pa morajo zagotoviti tudi zaščito in popolno zdravniško oskrbo.

Čeprav žrtve napadov ne morejo spremeniti preteklosti, katero še danes morajo prebolevati in jo podoživeti vsakič, ko se zazrejo v ogledalo, pa vsekakor upajo, da bodo z javnim ozaveščanjem spremenile prihodnost.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587