Vizita.si
Žulji, kurja očesa in odebeljena koža so pogosto rezultat tovrstne obutve.

Novice

Zvezdnica ni uspela skriti hudih posledic ...

S.P.
18. 11. 2013 08.10
3

Ko se je Lady Gaga pojavila na rdeči preprogi, so mnogi najprej opazili, kako poškodovana so njena stopala. Se sami zavedate vseh posledic, ki jih s seboj prinašajo vrtoglavo visoka obuvala?

Žulji, kurja očesa in odebeljena koža so pogosto rezultat tovrstne obutve.
Žulji, kurja očesa in odebeljena koža so pogosto rezultat tovrstne obutve. FOTO: iStockphoto

Lady Gaga se od doma le redko odpravi brez vrtoglavo visokih čevljev, zato ni čudno, da so njena stopala že od daleč videti tako poškdovana. V ponedeljek, na newyorški podelitvi nagrad Glamour Women Of The Year, namreč ni trajalo dolgo, preden so fotografi opazili, da je koža 27-letnice okoli gležnjev odrgnjena ter krvava, bližnji viri pa trdijo, da bi naj bila tudi stopala že zelo deformirana.

Kako nevarne so lahko visoke pete?

Deformacija stopal

Sčasoma stopala postajajo širša, naravno "oblazinjenje" na peti in sprednjem delu stopal pa se stanjša. Z leti se naraven lok stopala splošči, stopala in gležnji pa nekoliko otrdijo. Ko se staramo, je treba preverjati velikost stopal, saj se ta z leti širijo in daljšajo. Ne smemo se zanašati samo na velikost čevlja, ampak moramo čevelj pomeriti in ugotoviti, ali se naša noga v njem dobro počuti. Ne nosimo namreč vse življenje enake številke čevljev. S starostjo običajno pridobimo na celi številki.

Visoke pete lahko povzročijo resne težave

Ženskam, ki po naravi niso visoke, visoke pete dodajo nekaj centimetrov in s tem dvignejo samozavest. Visoke pete pa v večini primerov povzročajo tudi težave. Teža telesa se pri nošenju visokih pet razporedi drugače kot sicer. Ko obujemo visoke pete, "delajo" deli stopal, ki tega dela niso navajeni. Kratkotrajne težave so predvsem žulji, otiščanci, kurja očesa, bolečine v nogah, prstih in hrbtenici, pa tudi zvini. Med dolgotrajnimi poškodbami so poškodbe živcev, skrajšana mišica na stopalih, nepravilna telesna drža, ukrivljeni in upognjeni prsti, otrdele petne in kolenske vezi, zategnjene mišice v nogah, vratu in na hrbtu. Položaj je še slabši, če ima ženska, ki nosi visoke pete, čezmerno telesno težo.

Otiščanci, kurja očesa in odebeljena koža

Najboljše sredstvo proti otiščancem je skrb za zaščito predelov, ki so pri naporih izpostavljeni pritisku. Zdraviti je treba predvsem vzrok težav (kladivasti prsti, sploščena stopalna loka, ki povzročata otiščance pod glavicami stopalnic). Če otiščanci že nastanejo, so na voljo različna pomagala za blažitev tegob, še učinkovitejše pa je odpravljanje vzrokov z vložki ali operativnim posegom. Otrdelo kožo lahko odstranimo z učinkovinami, ki razgradijo poroženele plasti in so vdelane v tekočine in obliže. Po napornem dnevu privoščimo nogam blažilno kopel, ki vsebuje naravne snovi. Po vsakem umivanju noge namažemo s kremo, ki koži vrača vlago.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587