Vizita.si
image (28)

Novice

Zvezdnica po hujšanju pokazala fotografijo odvečne kože

L.E.
24. 12. 2015 09.27
26

"Država bi morala vsem ljudem, ki jo potrebujejo, plačati operacijo za izgubo telesne teže," je v svojem nedavnem televizijskem nastopu povedala britanska igralka Tina Malone. Sama je v petih letih s to operacijo izgubila 72 kilogramov. Ko je spregovorila o boju z odvečno težo, pa je pogumno pokazala tudi odvečno kožo, ki so ji jo odstranili med operacijo.

 

Britanska igralka, režiserka in producentka Tina Malone je pritegnila ogromno pozornosti, ko je na BBC-jevem jutranjem programu priznala, da je shujšala z bariatrično operacijo. Pokazala pa je tudi fotografijo odvečne kože, ki ji je ostala po hujšanju in se jo je od takrat, ko je bila posneta, ravno tako znebila še z nekaj operacijami. Kar 72 kilogramov ji ne bi uspelo izgubiti, je povedala, če ji ne bi pred petimi leti operativno zmanjšali želodca, s čimer so se njeni obroki močno zmanjšali. O tem je javno spregovorila, saj je prepričana, da bi moral imeti priložnost, da opravi to operacijo, vsak, ne le tisti, ki dovolj zaslužijo. 

Pod nož je šla leta 2010. V naslednjih 16 mesecih je izgubila 72 kilogramov. Danes ima samo 52 kilogramov in nosi konfekcijsko številko 36. Da bi država morala ljudem plačati operacijo, pa verjame, ker pravi, da je zaradi nje danes bolj zdrava, kot je bila kadar koli. Pred operacijo je imela že težave s krvnim sladkorjem in krvnim tlakom in je morala vzeti 38 tablet na dan, da je uravnala tegobe, ki so bile povezane s prekomerno telesno težo. Po eni strani bi država plačala za operacije, je povedala, po drugi bi prihranili, ker ti ljudje ne bi imeli več težav z diabetesom, holesterolom, tlakom, sklepi itn.

"Moje mnenje je takšno," je dejala 52-letnica. "Ljudje zaradi teže razvijejo sladkorno bolezen tipa 2, ki se nadzira s tabletami in inzulinom – na koncu imajo že glavkom na očeh, težave z ledvicami in jetri in srcem … vse mogoče težave. Še kakšen ud jim morajo amputirati. Če bi bil zasvojen z drogami ali alkoholom, bi bil upravičen do zdravljenja. Če si prekomerno težek, pa ljudje tega ne vidijo kot bolezen. Pa je. Psihološke težave te pripeljejo do tega, da ješ preveč. Tem ljudem je treba pomagati. Ko sem bila ogromna in sem šla na operacijo, ni šlo za to, da bi bila neprivlačna. Težava je bilo zdravje." Bariatrične operacije bi ljudem pomagale do bolj zdravega in kvalitetnega življenja in preprečile veliko smrti.

Tina je sicer prestala tudi operacije, med katerimi so ji odstranili odvečno kožo, ki jo je tako pogumno pokazala na fotografiji. Kar 50 tisoč funtov naj bi porabila za vse skupaj. To je 68 tisoč evrov. Ogromno denarja. Toliko, kolikor si večina ne more privoščiti. Morali pa bi imeti vsi pravico, da bi tudi njim lahko pomagali strokovnjaki, poudarja. Sploh, ker se toliko kilogramov po navadi nabere zaradi psihičnih travm, je prepričana. In ko človek te razreši, bi bilo prav, da mu država pomaga, da izgubi težo, ki si jo je zaradi njih nabral. Mi pa bi lahko dodali, da bi bilo prav, če bi država imela tudi boljši sistem psihične pomoči ljudem in bi ti dobili tudi tu kakšno podporo, ki je ne bi bilo treba tako drago plačati, da si je večina ne more privoščiti.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587