Vizita.si
image (28)

Novice

Rutinski pregled zvezdnici rešil življenje

L.E.
12. 02. 2013 10.52
1

Britanska zvezdnica Lauren Goodger je razkrila, kako ji je pred petimi leti rutinski pregled rešil življenje. Ker je ginekologa obiskovala redno, je ta patološke spremembe odkril še pravočasno ter nadaljnji razvoj bolezni preprečil z manjšim posegom.

Britanska zvezdnica resničnostnih šovov Lauren Goodger je, da bi ženske opozorila, kako pomembno je, da redno obiskujejo svojega ginekologa in opravljajo tako imenovani test PAP, spregovorila o agoniji, ki jo je prestala, ko je izvedela, da je bilo z njenim izvidom nekaj narobe. Danes 26-letna Angležinja je imela pred petimi leti rutinski pregled, ko je test PAP pokazal, da je nekaj celic abnormalnih. “Moja prva misel je bila, da bom umrla, da imam raka. Bila sem res prestrašena, kaj bodo pokazale nadaljnje preiskave,“ je povedala britanskemu časopisu The Mirror.

Pri testu PAP ginekolog s posebnim strgalom z materničnega vratu odvzame nekaj celic, ki jih nato v laboratoriju pod mikroskopom pregledajo. Vedeti je treba, da ne gre za diagnostični, temveč za presejalni test. Če se izkaže, da so celice abnormalne, še ne pomeni, da imamo raka, saj so pred postavljanjem diagnoze potrebne nadaljnje preiskave. Ker so odkrili patološke celice, so Lauren zdravniki poslali na kolposkopijo. To je pregled s kolposkopom, posebno povečevalno napravo, s katero lahko zdravniki bolj podrobno pregledajo ženska splovila. Pri takrat še zelo mladi Angležinji je bilo to dovolj. Prestati je morala samo še en poseg, pri katerem so celice, ki so se začele spreminjati, odstranili z laserjem. Nato je bila še nekaj časa bolj slabotna, malo je krvavela, test PAP je morala opraviti vsakih šest mesecev. Danes je zadovoljna, da se je vse končalo dobro, ker je bila sprememba na materničnem vratu odkrita pravočasno oziroma v svoji zgodnji fazi. “Še danes se velikokrat opomnim, da moram biti srečna, da sem se udeležila svojega rednega ginekološkega pregleda, kar je omogočilo, da so patološke spremembe odkrili pravočasno,“ pravi. Kako pomembno je obiskovati ginekologa, ženske zdaj prepričuje celo prek svojega profila na znanem družabnem omrežju. “Dekleta, ne odlašajte s svojim obiskom pri ginekologu,“ je zapisala. “Pojdite in opravite pregled. Sama dobro vem, kako pomembno je to.“

Resda je obisk za marsikatero neprijeten, vendar resnično lahko odkrije spremembe na materničnem vratu, še preden se iz njih razvije rak, ki ga je toliko težje zdraviti. Rakavo obolenje se razvija več let in zdrave celice se najprej spremenijo v predrakave, ki se še ne širijo po drugih delih telesa. Toda te spremembe lahko odkrije samo test PAP, kajti simptomov ni, počutite se povsem zdravi. Prvi znaki se pojavijo, ko je že prepozno. Znaki raka na materničnem vratu pa so: nepojasnjena krvavitev pa tudi izcedek, ki ima močan vonj, boleči spolni odnosi, boleče in bolj pogosto uriniranje, tudi krvav urin.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587