Vizita.si
image (28)

Novice

Zvezdnici je nogo razžirala mesojeda bakterija!

E.D./N.J.
18. 11. 2011 11.04
0

Britanski medijski osebnosti 49-letni Vanessi Feltz je nogo razžirala mesojeda bakterija in če ne bi pravočasno poiskala pomoči, bi lahko ostala brez noge. Zdaj se ji rana lepo celi, nevarnosti za amputacijo ni več, a še vedno je pod kolenom videti grdo brazgotino.

Pred nekaj tedni se je 49-letna Vanessa Feltz poškodovala, a niti pomislila ni, da bi lahko rana pomenila resno nevarnost za njeno zdravje – še posebej, ker jo je zdravnik po pregledu poslal domov z zdravili za celjenje in ker ni posumil na nič hujšega. A namesto, da bi rana izginjala, je bila videti vse huje. ''Poleg tega sem se začela počutiti zelo nenavadno, na mestu, kjer je bila rana, me je nekako žgalo,'' je povedala.

Ker ni vedela, kaj se dogaja, je nemudoma odhitela v bližnjo bolnišnico, kjer so jo takoj operarali. V rani se je namreč naselila bakterija, ki je razjedala tamkajšnja tkiva, zaradi česar bi lahko Britanka celo ostala brez noge. Zdravniki so tako kirurško očistili z bakterijo okuženo tkivo in Vanessi naročili, naj nekaj časa ne nosi tesnih, dolgih hlač, temveč naj se raje oblači v krila. Rana naj bi se tako lažje in hitreje celila, seveda pa so njeno že delno zabrazgotinjeno luknjo v desni nogi tik pod kolenom že dokumentirali paparaci. Pa vendar še vedno ni znano, za kakšno vrsto bakterij je natanko šlo.

Bi morda lahko šlo za nekrozitajoči fasciitis?

Če nevarne bakterije razjedajo mišične ovojnice, govorimo o nekrozitajočem fasciitisu – redki, a smrtno nevarni bolezeni z izjemno hitrim potekom. Nekrotizirajoči fasciitis je bakterijska okužba mišičnih ovojnic (fascij), zaradi katere umre kar 70 odstotkov bolnikov. Povzročijo jo streptokokne bakterije, ki so izjemno agresivne in napadejo mišično ovojnico ter pri tem sproščajo velike količine toksinov.

Te bakterije naseljujejo človekovo telo, kožo ali sluznice, kjer jim imunski sistem preprečuje vdor v organizem in z njimi se ne okužimo iz okolja. V telo lahko prodrejo, če ima človek oslabljen imunski sistem, nikakor pa se bolezen ne razvije pri popolnoma zdravem človeku. Takrat se bakterije naselijo na mišičnih ovojnicah, kjer se začnejo hitro razraščati, sproščati toksine in povzročati propad mišične ovojnice. Toksini se nato razširijo po celem telesu, kar lahko povzroči tudi odpoved organov.

Bolezen je izjemno težko prepoznati, saj so simptomi podobni številnim drugim, poleg tega pa se večina zdravnikov nikoli v življenju ne sreča s tovrstno okužbo. Prvi znak bolezni je bolečina na mestu prizadete ovojnice (tudi če ni vidna nobena rana), nato pa človeka začneta mučiti mrzlica in temperatura med 39 in 40 stopinj Celzija. Že po nekaj urah se na prizadetem mestu naredi lisa in krvavi mehurji, naslednji dan pa koža na tem delu odmre. Toksini medtem uničujejo notranje organe, bolnik pa lahko tudi že v dveh dneh umre zaradi septičnega šoka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587