Vizita.si
Med opozorilne znake sodi tudi bolečina v predelu grla ter občutek, kot bi se v grlu ali žrelu zataknil tujek.

Novice

Zvezdnik po boju z rakom grla spet kadi?

E. D.
03. 08. 2011 08.09
1

Pred sedmimi meseci je 66-letni igralec Michael Douglas veselo oznanil svetu, da je premagal raka na grlu. Zdaj pa so ga paparaci ujeli, ko si je med oddihom v Italiji skupaj z ženo Catherine Zeta-Jones privoščil cigareto.

Med opozorilne znake sodi tudi bolečina v predelu grla ter občutek, kot bi se v grlu ali žrelu zataknil tujek.
Med opozorilne znake sodi tudi bolečina v predelu grla ter občutek, kot bi se v grlu ali žrelu zataknil tujek.FOTO: iStockphoto
Avgusta lani je javnost presenetila novica, da igralec Micheal Douglas boleha za rakom na grlu in da je bolezen celo v zadnjem, četrtem stadiju. A kljub temu se 66-letnik ni dal in se je nevarni bolezni pogumno zoperstavil. Nemudoma je začel naporno zdravljenje, ki je vključevalo kemoterapije in obsevanje ter zaradi katerega je bil močno izčrpan ter vedno bolj shiran – v nekaj mesecih je namreč izgubil skoraj 15 kilogramov. A agresivno zdravljenje je bilo uspešno in januarja letos je igralec veselo sporočil svetu, da je raka na grlu dokončno premagal. Takrat je v enem od televizijskih intervjujev povedal: ''Tumor je povsem izginil in obstaja velika verjetnost, da sem s tem to vrsto raka, za katero sem zbolel, tudi povsem premagal.''

Zdaj pa so paparaci 66-letnega igralca, ki je skupaj z ženo Catherine Zeta-Jones počitnikoval na jahti v italijanski rivieri, ujeli s cigareto v ustih. Fotografije Michaela, ki kadi, so presenetile marsikoga, kajti zvezdnik je to, da je zbolel za rakom na grlu, pripisoval prav dolgoletnemu kajenju, zlorabi alkohola in prevelikemu stresu, ki mu je bil podvržen. Do zdaj se na fotografije igralca, ki kadi, njegovi tiskovni predstavniki še niso odzvali.

Rak na grlu pogosteje prizadene moške

Rak na grlu se sicer kar petkrat pogosteje pojavlja pri moških kot pri ženskah, najpogosteje zbolevajo osebe med 50. in 70. letom starosti. Glavna vzroka za večje tveganje sta dolgoletno kajenje in pitje večjih količin alkohola, zadnje raziskave pa kažejo, da bi lahko bil krivec za nastanek raka grla in glave tudi virus HPV.

obsevanje
obsevanje FOTO: iStockphoto

Pri raku grla se lahko maligni tumorji pojavijo v katerem koli delu grlu, a v kar 60 odstotkih se rak grla razvije na glasilkah. Prav zato med simptome bolezni sodijo:

- nenadna hripavost, ki se pojavi brez jasnega vzroka in ki nikakor ne mine;

- spremenjena barva glasu;

- bolečine v grlu oziroma žrelu ali pa občutek, kot bi se v grlu ali žrelu zataknil tujek;

- težave pri požiranju in žvečenju, lahko tudi pri dihanju;

- spremenjen oziroma otežen govor;

- lahko tudi bula v predelu vratu.

Pri zdravljenju je ključno pravočasno odkritje bolezni

Pravočasno prepoznavanje prvih znakov bolezni je ključnega pomena za uspešnost zdravljenja, kajti dovolj zgodaj odkrit rak na grlu je ozdravljiv v zelo visokem odstotku. Zdravljenje je največkrat kombinacija operativne odstranitve tumorja in obsevanja, včasih se onkolog odloči tudi za kemoterapijo ali pa za kombinacijo vseh teh metod zdravljenja. Včasih je zaradi napredovale bolezni treba pacientu odstraniti tudi del grla ali celo celotno grlo. V tem primeru se mora oboleli naučiti govoriti s pomočjo požiralnika, na voljo pa so tudi elektromehanični aparati ter posebne tako imenovane traheoezofagealne proteze, ki omogočajo govor. 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587