Vizita.si
Alanis Morissette se je med svojim 14. in 18. letom spopadala z anoreksijo in bulimijo.

Novice

Zvezdniki, ki so premagali motnje hranjenja

E. D.
26. 08. 2011 08.10
2

Motnje hranjenja so vse pogostejši in vse bolj pereč problem. Pojavljajo se celo pri otrocih, mlajših od deset let. Z njimi so se v preteklosti spopadali tudi nekateri zvezdniki, ki so zdaj o svojih težavah odkrito spregovorili.

Ashlee Simpson
Ashlee Simpson FOTO: Reuters
Jessica Alba

30-letna igralka in mamica dveh deklic se je z motnjami hranjenja srečala, ko bila v najstniških letih. ''Veliko deklet se spopada z motnjami hranjenja in tudi jaz sem se. S kilogrami sem postala obsedena. Ko sem se začela spreminjati iz deklice v žensko in sem zato na nekaterih delih telesa dobila nekaj odvečne maščobe, sem bila popolnoma iz sebe,'' je priznala Jessica in dodala, da je v tistem času zaradi obsedenega hujšanja in telovadbe tehtala 45 kilogramov. Kmalu jo je srečala pamet, pravi, in doumela je, da je edina prava pot do lepega ter zdravega telesa redna telovadba in uravnotežena prehrana, ki pa mora biti zdrava, četudi je manj kalorična.

Paula Abdul

49-letna sodnica ameriškega šova The X Factor se je z bulimijo borila vrsto let, da je težave končno premagala, pa je bilo potrebno intenzivno zdravljenje na eni od klinik za motnje hranjenja. Paula je razkrila, da jo je v težave pahnila njena obsedena želja po popolnosti, svoje pa je naredilo tudi druženje s suhljatimi plesalkami, kajti Paula je sprva zaslovela prav kot plesalka in koreografinja.

Alanis Morissette

37-letna glasbenica je že nekaj časa nazaj javnosti razkrila, da se je med svojim 14. in 18. letom spopadala z anoreksijo in bulimijo. Pravi, da je bil za njene težave kriv predvsem pritisk, pod katerim se je znašla, ko je začela graditi svojo glasbeno kariero. Takrat je pogosto jedla le korenje in pila črno kavo, saj je bila prepričana, da se bo sicer zredila. Ker se motnjam hranjenja ni znala zoperstaviti sama, je poiskala strokovno pomoč ter tako težave dokončno premagala.

Elton John

Angleški glasbenik se je konec 80. let spopadal ne le z odvisnostjo od drog, temveč tudi z bulimijo, o kateri je pozneje odkrito spregovoril v intervjujih. V enem od njih je razkril tudi, da se z bulimijo ni spopadal sam, temveč je imela enake težave tudi njegova zelo draga prijateljica princesa Diana. Ker pa Elton zasvojenosti z alkoholom in drogami ter bulimiji ni bil kos sam, se je z začetku 90. let odločil za zdravljenje, ki ga je rešilo tako zasvojenosti kot bulimije.

49-letna sodnica ameriškega šova The X Factor se je z bulimijo borila vrsto let.
49-letna sodnica ameriškega šova The X Factor se je z bulimijo borila vrsto let.FOTO: Reuters

Candace Cameron Bure

Z bulimijo se je kot najstnica spopadala tudi igralka Candace Cameron Bure, ki smo jo lahko pred leti spremljali v humoristični seriji Nora hiša, kjer je igrala najstarejšo hčerko D.J. ''Gre za zelo nevaren cikel, ki prevzame tvoje življenje in te ima povsem v krempljih,'' je povedala pred časom. V knjigi, ki jo je napisala, pa je razkrila tudi, da za njene težave ni bilo krivo to, da bi bila nezadovoljna s svojo postavo, temveč ji je najedanje in bruhanje nekako dajalo občutek nadzora nad svojim življenjem, ki ga je delno izgubila takrat, ko so po dolgih letih končali snemati Noro hišo in ko se je z možem preselila v Kanado. ''Ni šlo za to, da bi hotela shujšati, temveč je šlo za nadzorovanje čustev,'' je pojasnila Candace, ki ji je težave nekako uspelo premagati in ki se danes končno dobro počuti v svoji koži.

Alanis Morissette se je med svojim 14. in 18. letom spopadala z anoreksijo in bulimijo.
Alanis Morissette se je med svojim 14. in 18. letom spopadala z anoreksijo in bulimijo.FOTO: Reuters

Mary-Kate Olsen

Da se je z motnjami hranjenja dolgo časa borila tudi prav njena igralska kolegica iz Nore hiše Mary-Kate Olsen, ni več nobena skrivnost. Mlada igralka je v najbolj črnih časih tehtala pičlih 36 kilogramov, potem pa je končno odšla na kliniko za motnje hranjenja, da bi enkrat za vselej opravila z anoreksijo. Ob nenehnem nadzoru in svetovanju ji je sicer uspelo pridobiti nekaj teže, a ker je še vedno precej suhljata, se od časa do časa spet pojavijo govorice, ali ni morda zvezdnica spet zabredla na stara pota anoreksije. Kakor koli, Mary-Kate je o motnjah hranjenja odkrito spregovorila. Takrat je povedala: ''Vsekakor so bili časi, ko sem ljudem, ki so bili v skrbeh zame in so mi hoteli pomagati, rekla, da imam dovolj in da sem obupala nad sabo. Čutila sem namreč, da je vse skupaj zame nekoliko preveč.''

Ashlee Simpson

Sestra Jessice Simpson se je z motnjami hranjenja srečala, ko je bila stara komaj 11 let. Pravi, da so k temu pripomogle ure baleta, ki jih je tako rada obiskovala. Takrat je pri višini 157 centimetrov tehtala le 31 kilogramov. Starši so njeno hiranje še pravočasno opazili in ji takoj priskočili na pomoč. ''Starši so se vmešali in me prisilili, da sem začela spet normalno jesti. Sem pa prej zagotovo stradala šest mesecev – v tem času sem komajda kaj pojedla,'' je razkrila Ashlee.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587