Kako resen je gestacijski diabetes?

PEDIATRIJA

Kako resen je gestacijski diabetes?

N.R.A.
30.07.2023, 5:00
0

Gestacijski diabetes ali nosečniška sladkorna bolezen je sladkorna bolezen, ki se prvič odkrije med nosečnostjo (gestacijo). Tako kot druge vrste sladkorne bolezni tudi gestacijski diabetes vpliva na to, kako vaše celice uporabljajo sladkor (glukozo).

Gestacijski diabetes povzroča visok krvni sladkor, ki lahko vpliva na vašo nosečnost in zdravje vašega otroka.

Čeprav so kakršni koli zapleti v nosečnosti zaskrbljujoči, obstajajo dobre novice. Med nosečnostjo lahko pomagate nadzorovati gestacijski diabetes z uživanjem zdrave hrane, telesno vadbo in po potrebi z jemanjem zdravil. Uravnavanje krvnega sladkorja lahko ohrani zdravje vas in vašega otroka ter prepreči težaven porod.

Gestacijski diabetes
Gestacijski diabetes / FOTO: AdobeStock

Če imate med nosečnostjo gestacijski diabetes, se vaš krvni sladkor na splošno vrne na običajno raven kmalu po porodu. Toda če ste imeli gestacijski diabetes, imate večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Pogosteje se boste morali testirati glede sprememb krvnega sladkorja.

Kaj je gestacijski diabetes?

Gestacijski diabetes je vrsta sladkorne bolezni, ki se razvije v nosečnosti, ko je raven sladkorja v krvi previsoka. Običajno se pojavi sredi nosečnosti, med 24. in 28. tednom.

Razvoj bolezni ne pomeni, da ste že imeli sladkorno bolezen, preden ste zanosili. Bolezen se pojavi zaradi nosečnosti. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2 imajo svoje, ločene izzive, ko gre za nosečnost.

Je nosečnost po 40. letu dobra odločitev?
PREBERI ŠE

Je nosečnost po 40. letu dobra odločitev?

Kako pogost je gestacijski diabetes v nosečnosti?

Med dva in 10 odstotkov nosečnic naj bi razvilo gestacijski diabetes.

Kaj povzroča gestacijski diabetes?

Gestacijski diabetes nastane zaradi hormonskih sprememb in načina, kako naše telo pretvarja hrano v energijo.

Hormon, imenovan insulin, razgradi glukozo (sladkor) iz hrane in jo dostavi našim celicam. Insulin vzdržuje raven glukoze v naši krvi na zdravi ravni. Toda če inzulin ne deluje pravilno ali ga nimamo dovolj, se sladkor kopiči v krvi in vodi v sladkorno bolezen.

Gestacijski diabetes
Gestacijski diabetes / FOTO: AdobeStock

Med nosečnostjo lahko hormoni motijo delovanje insulina. Morda telo ne bo uravnavalo ravni sladkorja v krvi, kot bi moralo, kar lahko privede do gestacijskega diabetesa. Tudi geni in prekomerna telesna teža lahko igrajo vlogo.

Kdo je v nevarnosti za gestacijski diabetes?

Gestacijski diabetes se lahko med nosečnostjo razvije pri vsaki osebi. Drugi dejavniki, ki lahko povečajo možnosti, vključujejo srčne bolezni, visok krvni tlak, neaktiven življenjski slog, družinsko anamnezo gestacijskega diabetesa, debelost in ostalo. 

Kakšni so simptomi gestacijske sladkorne bolezni?

Gestacijski diabetes običajno ne povzroča nobenih simptomov. Nekatere ženske lahko doživijo:

9 najpogostejših vzrokov za močan izcedek iz nožnice
PREBERI ŠE

9 najpogostejših vzrokov za močan izcedek iz nožnice

- pogosto uriniranje,

- slabost,

- žejo, 

- utrujenost.

Kateri so opozorilni znaki gestacijskega diabetesa?

Običajno ni opozorilnih znakov gestacijske sladkorne bolezni. Simptomi so blagi in pogosto ostanejo neopaženi, dokler vas v drugem trimesečju nosečnosti ne testirajo na sladkorno bolezen.

Gestacijski diabetes
Gestacijski diabetes / FOTO: AdobeStock

Je gestacijski diabetes posledica prehrane?

Prehrana je lahko dejavnik, ki prispeva k razvoju gestacijskega diabetesa, vendar vaša prehrana ne povzroča sladkorne bolezni. Gestacijski diabetes se pojavi, ko hormoni iz placente blokirajo vašo sposobnost uporabe ali izdelave insulina. Insulin pomaga telesu vzdrževati pravo količino glukoze v krvi. Ko imate sladkorno bolezen, imate na koncu preveč sladkorja v krvi.

Hipertenzija v nosečnosti – je stanje lahko nevarno?
PREBERI ŠE

Hipertenzija v nosečnosti – je stanje lahko nevarno?

Pri obvladovanju gestacijskega diabetesa si lahko pomagate z uživanjem zdrave hrane, ki ne povzroči zvišanja krvnega sladkorja na nevarne ravni.

Kako lahko gestacijski diabetes vpliva na vašo nosečnost?

Večina žensk z gestacijskim diabetesom ima sicer normalno nosečnost z zdravimi dojenčki. Vendar pa lahko gestacijski diabetes povzroči določene težave, kot so:

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti
PREBERI ŠE

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti

- vaš dojenček raste bolj kot običajno; to lahko povzroči težave med porodom in poveča verjetnost, da bo potreboval sprožen porod ali carski rez,

- preveč plodovnice (polihidramnij); preveč amnijske tekočine (tekočine, ki obdaja otroka) v maternici, kar lahko povzroči prezgodnji porod ali težave pri porodu,

- prezgodnji porod; porod pred 37. tednom nosečnosti,

Gestacijski diabetes
Gestacijski diabetes / FOTO: AdobeStock

- preeklampsija; stanje, ki povzroča visok krvni tlak med nosečnostjo in lahko povzroči zaplete v nosečnosti, če je ne zdravimo.

Nosečniška sladkorna bolezen pomeni tudi povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v prihodnosti.

Zdravljenje

Če imate gestacijski diabetes, lahko zmanjšate možnosti za težave pri nosečnosti z nadzorovanjem ravni krvnega sladkorja. Prejeli boste komplet za merjenje krvnega sladkorja, da boste lahko spremljali učinke zdravljenja.

8 zgodnjih znakov nosečnosti
PREBERI ŠE

8 zgodnjih znakov nosečnosti

Raven sladkorja v krvi lahko znižate tako, da spremenite prehrano in postanete bolj aktivni, če lahko. Nežne dejavnosti, kot so hoja, plavanje in predporodna joga, lahko pomagajo znižati krvni sladkor. Vendar opozorite svojega ginekologa ali zdravnika, preden začnete z dejavnostjo, ki je še niste opravljali.

Če te spremembe ne znižajo krvnega sladkorja, boste morali jemati tudi zdravila. Prav tako vas bodo med nosečnostjo in porodom pozorneje spremljali, da bi preverili morebitne težave.

Nosečnost
Nosečnost / FOTO: Adobe Stock

Preprečevanje gestacijskega diabetesa

Preden zanosite, lahko tveganje zmanjšate tako, da uživate zdravo prehrano, ste zdravo aktivni in imate zdravo telesno težo. 

Ali gestacijski diabetes vpliva na otroka?

Vaš dojenček bo verjetno zdrav, če boste vi in vaš zdravnik nadzorovali vaš krvni sladkor, medtem ko imate gestacijski diabetes. Takoj po porodu bodo zdravniki vašemu novorojenčku preverili raven krvnega sladkorja. Če je nizka, bo vaš otrok morda moral dobiti glukozo z intravensko injekcijo, dokler se ne vrne na normalno raven.

Zakaj in kdaj pride do spontanega splava?
PREBERI ŠE

Zakaj in kdaj pride do spontanega splava?

Kako lahko preprečimo gestacijski diabetes?

Ni ga mogoče povsem preprečiti, lahko pa ukrepate, da zmanjšate tveganje. Uravnotežena prehrana in redna vadba pred in med nosečnostjo sta najboljši način za zmanjšanje tveganja za razvoj gestacijskega diabetesa.

Ali lahko imate zdravo nosečnost z gestacijskim diabetesom?

Da, še vedno lahko imate zdravo nosečnost in zdravega otroka, če imate gestacijski diabetes. Gestacijski diabetes je zelo ozdravljivo in obvladljivo stanje. Sodelujte s svojim zdravnikom. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Viri: mayoclinic, nhs.uk, my.clevelandclinic & webmd