Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave

BOLEZNI

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave

K.B.
03.05.2020, 9:13
1

Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

Oči so ogledalo naše duše, pogosto slišimo, a k temu bi lahko dodali tudi, da so dober pokazatelj zdravja, so prepričani britanski nutricisti. Že samo s pogledom v oči lahko odkrijemo nekatere težave z zdravjem.

Temni kolobarji okoli oči

Temni kolobarji okoli oči so ena izmed težav, s katerimi se najpogosteje srečujejo tisti, ki se spopadajo s pomanjkanjem spanja in počitka. Ženske lahko z močnim korektorjem težavo vizualno hitro odpravijo, a to ni dolgoročna rešitev. Strokovnjaki se strinjajo, da je kakovosten spanec, ki traja od sedem do osem ur, ključnega pomena za naše zdravje. Vzemite si torej dovolj časa za počitek in temni kolobarji bodo izginili.

Se spopadate s sindromom računalniškega vida?
PREBERI ŠE

Se spopadate s sindromom računalniškega vida?

Temni kolobarji okoli oči so lahko še posledica težav s ščitnico ali slabokrvnosti.
Temni kolobarji okoli oči so lahko še posledica težav s ščitnico ali slabokrvnosti. / FOTO: Profimedia

Če ne izginejo, so vzrok zanje lahko nekatere bolj resne težave z zdravjem. ''Obstajata dva vzroka: težave s ščitnico ali slabokrvnost,'' je za britanski Mail Online Health pojasnila nutricistka Cassandra Barns. ''Če veste, da spite dovolj, a ste še vedno ves čas utrujeni in izčrpani, je to lahko simptom obeh naštetih stanj. Če temni kolobarji ne izginejo, obiščite zdravnika in ga prosite, naj vas testira za bolezni ščitnice in slabokrvnost,'' še doda.

Slabokrvnost lahko odpravite z nadomeščanjem železa v krvi. ''Da bi dobili kar največ železa iz hrane, v svojo prehrano vključite rdeče meso, pusto meso, jetrca, jajca, jajčni rumenjak, lečo, čičeriko in semena,'' je nutricistka Liana Bonadio zapisala na spletni strani nutricentre.com. ''Pri teh mineralih pa ni ključnega pomena, koliko jih pojemo, ampak kako dobro jih naše telo absorbira. Kava in čaj lahko močno upočasnita absorbcijo, zato zmanjšajte količino popite kave in čaja. Vitamin C pa lahko izboljša absorbcijo, zato uživajte rdečo papriko, brokoli, ohrovt in jagodičevje.'' Tudi prehranski dodatki železa lahko pomagajo.

Znebite se neprijetnega ječmena
PREBERI ŠE

Znebite se neprijetnega ječmena

Drugi vzroki temnih kolobarjev okoli oči so intoleranca na hrano, še posebej na pšenico, gluten in kravje mleko. ''Ta živila izključite iz jedilnika za mesec dni in videli boste, ali je kaj bolje,'' svetuje nutricistka dr. Marilyn Glenville in dodaja, ''če ste se odločili omenjena živila iz jedilnika izločiti dolgoročno, je najbolje, da se posvetujete s kakšnim nutricistom, ki vam bo lahko svetoval, kako nadomestiti manjkajoča hranila.''

Rumene beločnice

Tako kot ob številnih drugih simptomih na očeh je tudi ob pojavu rumene beločnice treba obiskati zdravnika. Eden izmed možnih vzrokov je tudi nevarna bolezen jeter, zato simptoma ne smete ignorirati. ''Rumene beločnice so lahko posledica hepatitisa, disfunkcije jeter, žolčnih kamnov ali zlatenice,'' pojasni Barnsova.

Če ste obiskali zdravnika in je ovrgel bolezenske vzroke, vaša jetra najverjetneje potrebujejo le dodatno oporo. Nutricistka Michaela Vagnini svetuje, da jetra razbremenite z naslednjimi ukrepi:

- zmanjšajte količino popitega alkohola (ali preprosto nehajte piti alkohol za mesec ali dva);

- zmanjšajte količino zaužite predelane hrane in rastlinskih olj;

- zmanjšajte količino zaužitega sladkorja in bele moke;

- pojejte več zelenjave. Zelenjava bo s pomočjo vlaknin prečistila vaše črevesje in iz njega izočila toksine, hkrati pa telo nahranila z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa. Pri tem je še posebej učinkovita grenka zelena zelenjava, kot sta rukola in vodna kreša, poleg tega še križanice, kot so zelje, brokoli, ohrovt in cvetača;

Kaj so beli mehurčki okoli oči? Nikar jih ne stiskajte
PREBERI ŠE

Kaj so beli mehurčki okoli oči? Nikar jih ne stiskajte

- jejte jajca, čebulo in česen – ta vsebujejo žveplove spojine, ki podpirajo razstrupljanje jeter;

- uživajte prehranske dodatke, ki vsebujejo holin, ki prispeva k normalnemu delovanju jeter. Hkrati pa tudi ekstrakte artičoke, brokolijev koncentrat in ekstrakte živil, ki vsebujejo veliko antioksidantov;

- že takoj zjutraj spijte kozarec tople vode, v katero stisnete limono. Voda bo iz vašega telesa pomagala izločiti toksine.

Rdeče in utrujene oči so najpogosteje vzrok prekomerne uporabe računalnika.
Rdeče in utrujene oči so najpogosteje vzrok prekomerne uporabe računalnika. / FOTO: Thinkstock

Pordelost oči

Če se spopadate z rdečimi ali pordelimi očmi, je priporočljivo obiskati okulista. ''Resna stanja, kot so konjunktivitis, blefaritis, uveitis in glavkom, se kažejo tudi z rdečico oči,'' je opozorila nutricistka Elouise Bauskis. A možni so tudi drugi manj resni vzroki. Pri večini so oči občutljive in rdeče, ker osem ur na dan presedijo pred računalnikom. Ko zremo v računalniški ekran, manjkrat pomežiknemo, oči se ves čas naprezajo, če k temu dodamo še suho ozračje zaradi klimatske naprave, pa je kombinacija prava za utrujene rdeče oči. ''Poskrbite za to, da svojim očem vsake toliko časa privoščite počitek – vsaj pet do deset minut na uro. Najbolje pa bi bilo, da vsakih petnajst minut pogledate mimo ekrana v oddaljene predmete in tako sproti razbremenite oči. Če čutite napetost v očeh, je dobro, da obiščete svojega okulista, da preveri, ali morda potrebujete očala zaradi dioptrije ali se je vaša dioptrija spremenila,'' pove Bauskisova.

Kdaj je potrebno zdravljenje suhega očesa?
PREBERI ŠE

Kdaj je potrebno zdravljenje suhega očesa?

Stanje, ki prav tako lahko povzroča rdečico, je še šibkost očesnih kapilar. ''Pridruženi simptomi, ki jih še lahko opazite, so krvavitve iz nosu in hiter pojav modric. V tem primeru je ključnega pomena, da dobite dovolj vitamina C. Pojejte več sadja in zelenjave, kot so brokoli, ohrovt, rdeča paprika in kivi. Pomagajo lahko tudi prehranski dodatki vitamina C ali bioflavonoidov. Rdeče in srbeče oči so lahko tudi posledica alergije,'' dodaja. Če rdečico oči spremljajo kihanje, otekanje oči in drugi simptomi alergij, lahko poskusite s prehranskimi dodatki, ki vsebujejo kvercitin – naravni antihistamin, svetuje nutricistka Michaela Vagnini.

Suhe oči so lahko posledica hormonskih sprememb v menopavzi, uporabe nekaterih zdravil, pomanjkanja vitamina A in nekaterih okoljskih dejavnikov.
Suhe oči so lahko posledica hormonskih sprememb v menopavzi, uporabe nekaterih zdravil, pomanjkanja vitamina A in nekaterih okoljskih dejavnikov. / FOTO: Thinkstock

Suhe oči

Ste eden tistih, ki občutek peska v očeh zelo dobro pozna? Gre za simptom, ki najpogosteje kaže na sindrom suhega očesa. Lahko pa je vzrok povezan tudi s hormonskimi spremembami v menopavzi, jemanje določenih zdravil, pomanjkanjem vitamina A ali okoljskimi dejavniki, kot je delo v prašnem okolju. 

Da bi poskrbeli za zadosten vnos vitamina A, uživajte mesne izdelke, svetujejo nutricisti: ''Pravi vitamin A najdemo le v hrani živalskega izvora, kot so jetra, ribje olje, jajčni rumenjak, maslo, ribe in mlečni izdelki. Čeprav naj bi zelenjava prav tako vsebovala vitamin A, ga pravzaprav ne – vsebuje le betakaroten ali 'provitamin A', ki se v telesu le v majhni meri spremeni v vitamin A – le okoli 3 odstotke,'' pove nutricistka Cassandra Barns.

Še en vzrok suhih oči je lahko tudi pomanjkanje zdravih maščob v prehrani. Predvsem zato, ker potrebujemo zdrave maščobe, da bi lahko absorbirali vitamin A, pojasni nutricistka Elouise Bauskis. ''Večina zgoraj naštetih živil, ki so dober vir vitamina A, so tudi dober vir maščob – kar je smiselno, saj narava daje hranilne snovi, ki delujejo v sinergiji. Torej še enkrat –  če ne morete jesti te hrane, poskrbite, da zaužijete dovolj zdravih maščob iz drugih virov, kot so kokosovo olje, avokado, olivno olje, oreščki, semena,'' doda.

Za konec pa še eno stanje, ki lahko povzroči suhe oči – Sjögrenov sindrom. ''Gre za avtoimunsko stanje, ki prizadene več delov telesa, še posebej pa žleze, ki proizvajajo slino in solze. Če trpite za Sjögrenovim sindromom, je najbolje, da se z nutricistom ali zdravnikom pogovorite, kako odpraviti omenjeno imunsko neravnovesje,'' pove Barnsova.

Oteklina okoli oči se pojavi zjutraj, ko se zbudimo, včasih pa tudi čez dan. Številni si pomagajo s koščki kumaric, ki jih polagajo na področja ali hladnimi čajnimi vrečkami, ki ublažijo oteklino. Če to ne deluje, pa je morda dobro pomisliti tudi na nekatere druge zdravstvene težave.
Oteklina okoli oči se pojavi zjutraj, ko se zbudimo, včasih pa tudi čez dan. Številni si pomagajo s koščki kumaric, ki jih polagajo na področja ali hladnimi čajnimi vrečkami, ki ublažijo oteklino. Če to ne deluje, pa je morda dobro pomisliti tudi na nekatere druge zdravstvene težave. / FOTO: iStockphoto

Zabuhle oči

Tako kot temni kolobarji okoli oči tudi zabuhle oči lahko kažejo, da niste dovolj spali. Oteklina okoli oči se pojavi zjutraj, ko se zbudimo, včasih pa tudi čez dan. Številni si pomagajo s koščki kumaric, ki jih polagajo na območja, ali hladnimi čajnimi vrečkami, ki ublažijo oteklino. Če to ne deluje, je morda dobro pomisliti tudi na nekatere druge zdravstvene težave. ''Zabuhle oči so lahko povezane z neravnovesjem natrija in kalija v naši prehrani,'' pove Bauskisova. ''Natančneje, prihaja do preveč natrija v telesu, kar pomeni, da zaužijete preveč soli. Večina predelane hrane vsebuje visok nivo soli, zaradi česar prejmemo velike odmerke natrija in zelo malo kalija. Največkrat je to posledica uživanja prehrane, ki je sestavljena predvsem iz kruha, žitaric, omak, predelanega mesa in prigrizkov. K temu tako dodajte več zelenjave, ki vsebuje veliko več kalija kot natrija in  lahko na ta način znova ustvarite ravnotežje, ki ga telo potrebuje. Zmanjšajte torej količino zaužite predelane hrane, izogibajte se dodajanju soli hrani in povečajte vnos sveže zelenjave.''

Zabuhle oči so lahko tudi znak, da vaša ledvica potrebujejo dodatno oporo. ''Najpomembnejši korak je, da pijete dovolj vode in s tem redno hidrirate svoje telo. Izogibajte se alkoholu in kofeinu, ki sta diuretika in lahko poslabšata težave. Čaj iz kopriv ali regrata lahko prav tako pomaga,'' še svetuje nutricistka.