Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Akutni pankreatitis in prehrana

Jože Lavrinec
25. 09. 2005 18.25
0

Spoštovani. junija letos sem pristala v bolnišnici zaradi hudega vnetja trebušne slinavke (s komplikacijami, so dopolnili diagnozo). Vzrok so bile povišane maščobe, vrednost trigliceridov je ob spreje...

Vprašanje
Spoštovani. junija letos sem pristala v bolnišnici zaradi hudega vnetja trebušne slinavke (s komplikacijami, so dopolnili diagnozo). Vzrok so bile povišane maščobe, vrednost trigliceridov je ob sprejemu v bolnišnico znašala 41, za holesterol se ne spomnim več. Del slinavke je razpadel, imela sem izliv neke tekočine v trebušno votlino, rekli so mi, da sem imela pred seboj še dva dni življenja, če ne bi prišla še pravi čas v bolnišnico. Kakorkoli že, okrevala sem kar hitro. Spetembrski ultrazvok je pokazal dobro stanje, slinavka je menda lepo zarasla (posledice poškodb so menda še malenkostne), dvanajsternik ni več vneta, jetra in žolč oziroma žolčevod naj bi tudi bili v redu. Izvidi krvi kažejo, da so se vse vrednosti, pomembne za moje težave, normalizirale. To pripsujem rednemu jemanju zdravil (elmogan in atoris)ter doslednemu držanju diete (primerne za hipertrigliceridemijo, če sem prav napisala) in upoštevanju drugih navodil zdravnika in osebja v bolnišnici, predvsem glede gibanja oziroma telesne aktivnosti(saj veste, najbolj praktične nasvete dajejo praviloma sestre). Vendar me zanima še nekaj podrobnosti glede prehranjevanja, o katerih nisem nikjer nič zasledila. Niti ne v knjigi o dietah pri žolčnih in jetrnih boleznih ter vnetju trebušne slinavke (Domus), ki ste jo na forumu že priporočali. Se mi zdi, da je še najmanj govora o slinavki, tudi recepti so bolj prirejeni za potrebe žolčne in jetrne diete. Saj vem, da je vse to povezano, a ugotavljam, da se precej stvari izključuje, ko primerjam z dieto v zvezi s povišanimi maščobami. Zanima me nekaj čisto konkretnih stvari. Ali lahko jem olive (vložene in tiste v slanici)? Kako je s tako imenovanimi "lahkimi" hrenovkami (jih še nisem jedla, ne upam, dokler ne vprašam. Pa z doma vloženimi kumaricami in drugo ozimnico ter krompirjevo solato (če bi jedla to, bi se tisti dan odrekla drugim jedem, ki vsebujejo maščobo, skuhala bi si na primer ribo ali kak kos perutnine). Jem veliko kuhanih rib ali pripravljenih na žaru (odstranim kožo), meso pečem v foliji, brez maščobe, ali na teflonu in ga zalivam z vodo. Krompir pečem brez maščobe na peki papirju, a ga pojem le nekaj koščkov, pa še to morda le dva ali tri krat na teden. Podobno je s testeninami. Jem veliko svežega sadja, ki je po omenjeni dieti pač dovoljeno. Tudi zelenjavo jem pretežno svežo, saj kuhane ne maram, pa veliko čičerike in fižola. Ali ravnam prav vas sprašujem tudi zato, ker sem brala vaš odgovor na vprašanje o prehrani po operaciji trebušne slinavke, in ugotavljam, da je ta glede zelenjave malo strožja od te, ki jo držim sama. Kakoje pri meni, ki moram paziti na na vnos maščob v organizem, z bananami in avokadom? In kako je glede prave kave: na dan popijem skodelico redkega espresa (zelooooo podaljšanega) in skodelico redke instant kave. Slakdam ju z belim sladkorjem, a je to tudi edino, kar z njim sladkam. Sladicam sem se seveda odrekla (če že, pojem kak kos jabolčnega ali borovničevega zavitka, nadev brez sladkorja seveda, ali slan skutni štrukelj, pripravljen z nemastno skuto). Kako je torej s kavo in temi vrstami zavitkov, kot sem naštela? Glede alkohola popolnoma abstiniram. Me pa zanima, ali bi lahko glede na zelo dobre izvide holesterola in trigliceridov ter drugih vrednosti razmišlajal o kakšni omilitvi pri dieti in kakšna bi ta omilitev lahko bila? Načrtovala sem leto in pol take stroge diete, kot jo imam zdaj, pa vas sprašujem, ali naj tudi vztrajam ali bi že lahko malo popustila? Priznam, kak kozarček rdečega ob kosilu bi teknil, a doslej res nisem niti jezika namočila vanj. Vzdržala bom tudi leta in leta, če bo potrebno, me pa zanima vaše mnenje v zvezi s tem. In kako je s kontracepcijskimi tabletami, bi bile primerne zame (zaradi jeter) ali ne? In kako je z dodatki k prehrani, algeo na primer ali čem podobnim, tabletami omega 3 in podobno (rib jem zelo veliko, saj jih obožujem). Kako je s konzervirano tunino? Natresla sem nekaj vrašanj. Saj sem spraševala tudi zdravnika, a vedno kaj pozabim, zato se obračam tudi na vas. Hvala vam za odgovor in lepo pozdravljeni, radovedna Mariborčanka
Odgovor
Spoštovani Vaših vprašanj sem se v prvem trenutku kar ustrašil! Saj ne, da bi bila provokativna ali nemogoča, le toliko jih je! Po zazdravljenem pankreatitisu je, tako kot ste napisala, še vedno potrebno skrbeti za pravilno prehrano. Drugače se vse skupaj lahko ponovi, tega pa si ne želite. Drži, da se prehrana razlikuje od jetrne ali žolčne diete, vendar ne tako zelo! Skratka, če vzamete za osnovo trajno žolčno varovalno dieto – ta je v omenjeni knjigi lepo opisana, jo malenkost prilagodite, bo ravno prav. Postavila ste veliko dodatnih vprašanj: poglejmo po vrsti! Uživanje oliv: če boste izbrala kdaj pa kdaj kakšno (eno, največ dve) olivo (iz slanice) ter jo uporabila kot začimbo neke jedi, ne bo nič narobe! Olive kot prigrizek ali del prigrizka pa naj raje ostanejo na mizi. Pod »lahkimi hrenovkami« se skriva marsikaj! Ne bi vam jih priporočal. Lahko pa si brez slehernega občutka krivde ali slabe vesti privoščite »bele piščančje hrenovke«. Da bodo ohranile dober okus, jih skuhajte v originalnem PVC ovitku, še vroče postrezite na krožnik in zaužijte. Če si boste pripravila krompirjevo solato, bodite varčni z oljem, čebulo opustite. Kakšna kisla kumarica ali kisla paprika ne bo problematična. Jo pa vsekakor dobro prežvečite. Dušena kisla repica je lahko del vsakdanjega jedilnika, pazite le na kvaliteto maščobe. Kislega zelja raje ne pokušajte. Rdeča pesa, tudi iz kozarca, ni vprašljiva. Ribe lahko kuhate ali dušite ali pripravite na žaru ali v posebni celofanski vrečki. Za dober okus uporabite veliko domačih zelišč. Meso naj bo čim manj mastno, perutninsko kožo odstranite. Testenine naj bodo le malce pogosteje na jedilniku. Izbirajte kvalitetne durum testenine in jih kuhajte po navodilu na embalaži. Kar se tiče zelenjave, stročnic: ta naj bi bila pretežko kuhana, dušena, nikoli ocvrta, sveža pa v zmernih količinah. Toda, če ste se nanjo že navadili, potem mirno nadaljujte. Kot je videti vam očitno ne škodi ( posledice bi čutili po dveh ali treh porcijah). Stročnice, predvsem blage kot so leča in čičerika, so v manjših količinah primerne. Banane nimajo maščob, so pa odličen vir ogljikovih hidratov - no vi jih lahko uživate brez skrbi. Tudi avokado je lahko na vašem jedilniku, le količina naj bo omejena! Približno 1/8 avokada naj bi bila v obroku. Sladkor, kava nista prepovedana, Potrebna je le zmernost in previdnost-. Alkohol je pri vašem obolenju izredno problematičen. Leto in pol do 2 leti po ozdravitvi, si boste že lahko kdaj pa kdaj privoščila kakšen kozarček vina ( in to kvalitetnega!), več raje ne. Drugače pa bo ta omilitev pomenila, da boste občasno zaužila tudi kaj pečenega in malce bolj začinjenega. Potrebno pa bo še vedno paziti na močno začinjene jedi in mastne jedi! O primernosti kontracepcije se boste pogovorili z vašim ginekologom. Skupaj bosta izbrala za vas najbolj varno varianto. Algea bi bila primerna, omega-3 pa glede na dejstvo, da pojeste veliko rib, niso potrebne! Če pojeste dve porciji rib tedensko, dodatek omega-3 ni več potreben! Konzervirana tunina je lahko povsem polnopraven »član« vaše mize. Izbirajte tunino v slanem nalivu (je povsem brez maščob, odlična za razne solate, zajtrke, testeninske omake), če pa boste posegli po tunini v olju, le to odlijte. Naj vam vaša radovednost pripomore, da boste počasi okrevali ter da bo vaša prehrana vedno bolj pestra in okusna. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587