Vprašanje
Joško ,prosim te če napišeš v kateri hrani je žveplo.Moja projateljica je alergična na alkohol /žveplo/.pravi da je našla podatek ,da je žveplo tudi v suhem sadju,pivu.
Lep pozdrav Slava B.
Čestitam k aktivnosti in promociji dietetike.
Odgovor
Prav lepo ,pozdravljena
Ko me takole sprovocirajo moji dobri znanci, celo učitelji, sem vedno počaščen. Hvala za čestitke in jih kar takoj vračam.
Pa pojdiva k vprašanju.
Žveplo je za človeški organizem izredno pomemben element - nahaja se skoraj v vsaki hrani, saj tvori aminokisline. In ni se bati, da bi nam ga primanjkovalo.
Toda, ko v živilski industriji pričnejo živilom dodajati žveplove spojine ( sulfite) zaradi ohranjanja barve ali kot neke vrste konzervans, se vse skupaj zaplete. Ker so to majhne količine, pri večini ljudi ni težav. Za ostale pa lahko predstavljajo ti dodatki hude probleme, saj lahko sprožijo neželene reakcije: celo alergije ali astmatične napade. Nekateri pravijo, da je rešitev preprosta: iz svoje prehrane naj bi ti ljudje preprosto izločili živila, ki so jim sulfiti dodani.
Lažje reči, kakor storiti. Najlažje je, če so sulfiti kot aditiv označeni na ovojnini: E 220-E 228. In pri katerih živilih je potrebno biti previden: vino, predvsem belo vino, pivo, suho sadje, želeji, vložena zelenjava, kis, čips, koncentrati limone in pomaranč, solatni prelivi, zamrznjeni morski sadeži, nekateri sokovi, predpakirano sadje in zelenjava (koščki svežega sadja v posebnih ovojih, sveža zelenjava za juho npr, oprana solata idp.)
Ja kar veliko možnosti je, da v trgovini nalwetimo na živilo, obdelano s sulfiti, z veliko mero pozornosti, previdnosti pa je mogoče te pasti tudi zaobiti. Dokler gre samo za problem s sulfiti, seveda.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV