Vprašanje
Alergija na arašide
Pozdravljeni.
Imam sina, ki je star 4 leta in so mu lani ugotovili alergijo na arašide. Ni imel nobene hude reakcije, ko je smoki postane rdeč okrog oči. Zanima me ali se lahko sčasoma pojavi hujša alergija ali pa lahko pričakujemo izboljšanje? Glede na to, da nima večjih težav me zanima ali je potrebna tako stroga dieta? Kaj se lahko zgodi v primeru, da dieta ne bi bila striktna?Ugotavljam namreč vse več nepopolnih deklaracij na živilih, nenazadnje se pa tudi sami kdaj pregrešimo.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Odgovor
Spoštovani!
Razumem vaše dileme. Težko je otroku prepovedovati živila, po katerih nekateri njegovi vrstniki zelo radi posegajo. Pa vendar je strogo omejevanje arašidov še kako pomembno in potrebno! Alergija na arašide je namreč kruta!
Alergijska reakcija na arašide se lahko kaže na različne načine: pri nekaterih je simptomatika blaga, pri drugih pa se lahko razvijejo življenju nevarne reakcije, ki jim rečemo anafilaksija. Žal tveganje za nastanek najtežje reakcije obstaja tudi pri ljudeh, ki običajno reagirajo le z blago simptomatiko.
.Znaki alergije lahko nastanejoi na različnih organskih sistemih:
na koži: koprivnica, otekanje, rdečina;
v prebavnem traktu: srbenje in mravljinčenje okoli ust in žrela, driska, bolečine v trebuhu, bruhanje;
na dihalih: nosni izcedek, glasno in težko dihanje, kašelj, stiskanje v prsih;
srčno žilni sistem: padec krvnega tlaka, nereden srčni utrip.
Ker se odzivnost organizma na alergen neprestano spreminja, poleg tega nanjo vplivajo različni dejavniki, je zelo težko določiti še varno količino arašidnih beljakovin. Ljudem, ki so alergični na arašide, vedno svetujemo skrb za popolno odsotnost alergena! Ker se alergična reakcija lahko pojavi tudi kontaktno (ob dotiku) oz.z vdihavanjem arašidnega prahu poskrbite, da v družini, kjer živi na arašide alergičen bolnik, ni prav nobenega izdelka, ki bi vseboval arašide.
Živila, ki lahko vsebujejo arašide:
Najpogostejša živila, ki lahko vsebujejo arašide so:
slaščice, piškoti in pecivo,
sladoledi in zamrznjene sladice,
energijske tablice, sadne ploščice,
nekatere vrste kruha,
solatni prelivi,
olja (arašidovo olje, rastlinsko olje, hidrogenirano rastlinsko olje) in nekatere margarine,
razni prigrizki tipa smoki.,
jušni koncentrati
hrana v kitajskih in tajskih restavracijah.
Najbolj varna je priprava hrane v domači kuhinji, kjer z malce spretnosti in dobre volje zlahka odstranimo vsa problematična živila, ki vsebujejo alergene iz arašidov. V nasprotnem primeru tvegamo navzkrižno kontaminacijo hrane.
Nabava hrane terja veliko pozornosti. Pri izbiri izdelkov je smiselno redno prebirati prehranske deklaracije. Sestava nekega izdelka se lahko tudi spremeni! Da je izdelek varen, v njegovi sestavi ne sme biti navedena nobena sestavina, ki bi lahko „skrivala“ arašidovo beljakovino!
Sestavine, ki označujejo vsebnost arašidnih beljakovin:
arašidi,
zemeljski oreščki,
Arašidove beljakovine (proteini),
Hidrolizirane arašidove beljakovine (proteini),
Arašidovo maslo,
Arašidova moka,
Arašidovo olje (olje iz arašidov),
Hladno stisnjeno arašidovo olje.
Za pripravo hrane je smiselno uporabljati kakovostna olja, pri katerih mora biti jasno navedeno iz česa so pripravljena. Varna so: olivno olje, bučno repično olje, sončnično olje, sojino olje in olje iz koruznih kalčkov. Olje, ki je označeno samo kot „rastlinsko“ ali „jedilno“ brez navedbe vira, ni varno! Enako velja za margarine: na embalaži mora biti navedena vrsta olja iz katerega je margarina narejena.
Ja, takole: postali boste pravi prehranski detektiv. Čeprav pri nas ni ravno veliko izdelkov, ki bi jim bili arašidi dodani, jih je še vedno preveč. In ponavadi se skrivajo tam, kjer jih ne pričakujemo.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV