Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Alergija na hrano

Jože Lavrinec
05. 01. 2007 09.22
0

Spostovani, ze vec let imam tezave z zelodcem, ki se konstantno stopnjujejo. Bila sem ze na vseh moznih preiskavah in zdravljenjih, tako klinicnih kot tistih alternativne medicine, a ni nikakrsnih ...

Vprašanje
Spostovani, ze vec let imam tezave z zelodcem, ki se konstantno stopnjujejo. Bila sem ze na vseh moznih preiskavah in zdravljenjih, tako klinicnih kot tistih alternativne medicine, a ni nikakrsnih rezultatov. Preiskave v bolnisnici, vkljucno z gastroskopijo, niso pokazale nikakrsnih odstopanj od normalnega. Kljub temu skoraj ni hrane, ki bi jo lahko zauzila brez, da bi sledile tezave. Od zauzitega pa tudi od dneva je odvisno, kaksne tezave sledijo: tiscanje, stiskanje, krc, otezeno dihanje, napihovanje... Zanima me, ce je mozno, da so tezave tudi posledica alergije oziroma netolerance na dolocene vrste hrane. V tem primeru, ali se tezave pojavijo le po zauzitju dolocenih zivil ali imajo alergeni tudi kaksen bolj dolotrajen vpliv. Npr. ce bi se 100 odpovedala dolocenemu zivilu, ali obstaja moznost, da bi kasneje lahko uzivala zivila, ki jih sedaj ne morem? Ker je moj jedilnik ze sedaj prevec omejen, bi se rada izognila pretiranemu izlocevanju zivil. Opazila sem npr., da imam izjemne tezave po zauzitju jajc, nimam pa obcutka, da bi mi dodatek jajc k drugim jedem skodoval, ce le niso glavna sestavina (to je le en primer). Najlepse se Vam zahvaljujem za odgovor.
Odgovor
Spoštovani Danes že izredno veliko vemo o vplivu hrane ter pomenu hrane pri številnih organskih obolenjih; zelo malo pa vemo o alergijah in o tem, kako naj bi naše telo reagiralo v primeru posameznih alergij. Teoretično je možna alergija na sleherno sestavino, ki jo zaužijemo. Lahko se kaže z tipično alergijsko rekacijo, lahko pa z netipično, ki jo imenujemo neustrezna reakcija na hrano. Ime v tem trenutku ni pomembno - nobena reakcija, ki se pojavi, ni prijetna. Če je reakcija iz skupine pravih alergijskih reakcij, potem temelji zdravljenje na 100 izločanju živil; če rekacija ni prava alergijska, pa je dovoljeno zaužiti nekaj živila, še posebej, če je "skrito" med drugimi živili oz., če ga je malo. To je nekako splošno pravilo. Seveda pa pri vsakem človeku lahko opisujemo nekoliko drugačno reakcijo in posledice. Če nas neka trežava ne moti preveč, potem poskušamo živeti z njo, se naučiti, kako zmanjšati neugodne posledice. Če pa je reakcija neugodna v takšni meri, da nas preveč moti, potem pa poskušamo poiskati primerno pomoč. S podobnimi težavami se ukvarjajko nekateri zdravniki specialisti (alergologi), ki bodo opravili potrebne preiskave ter poskušali stvari urediti - oz.zmanjšati pojavnost. Tudi z iskanjem pravilnega prehranjevanja. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650