Vprašanje
Pozdravljeni! Moja mama že nekaj let zaradi AF, TIA, AMI, CVI, PTA, ACE, ...jemlje Marivarin po shemi in je pod stalno kontrolo. Po navodilih paziva tudi na prehrano, oz.na vnos vitamina K. Vendar so informacije, ki sem jih zbrala v različni literaturi in na internetu o vsebnosti vitamina K v različnih živilih dokaj različne. Povsod se sicer omenja temno zelena listnata zelenjava, na različnih seznamih pa najdem različna živila, ki naj bi imela največ vitamina K. Ker po večletnih izkušnjah vem, da prehrana tudi delno vpliva (vitamin K in C) na terapijo z Marivarinom, tako kot določena zdravila, ravnovesje se zelo hitro poruši in faktor preveč zviša ali zniža, bi vas prosila, če mi zaupate kak verodostojen vir dostopen laikom, ki bi mi pomagal pri tem problemu. Zelo me zanima tudi vpliv drugih vitaminov in mineralov - če je - ter drugih živil na absorbcijo in učinkovanje Marivarina. Npr, kaj je z medom, ostalimi čebeljimi pripravki, raznimi zelišči (čaji in začimbami), zelenjavo - npr. paradižnikom, papriko, jajčevci, česnom, čebulo, porom, peso, stročnicami, predvsem sojo,...pa sadjem - bananami, ananasom, kivijem, jagodami, agrumi,... kaj z različnimi oreščki, kokosom,... Trudim se namreč, da bi mama, ki je priklenjena na posteljo, dobila raznoliko in kvalitetno ter pravilno kalorično prehrano, ki bi ji koristila in ne škodovala. Najlepša hvala za odgovor.
Odgovor
Spoštovani
Odgovor ni preprost! Sami ste zaznali nekaj težav - predvsem tiste, ki so vezane na vitamin K in C vitamin. Toda tu je še mineral kalcij, ki je tudi zelo pomemben.
Vemo, da vitamin K zavira delovanje Marivarina, zato z živili, ki so bogat vir tega vitaminal ne oretiravamo. Niso pa prepovedana! Med sorazmeroma bogate vire spadajo: rumenjak, špinača, svetača, brokoli, brstični ohrovt, koleraba, avokado, ohrovt , zelje...
Na drugi strani pa imamo živila, ki pospešujejo delovanje Marevarina in pravimo, da so naravni antikoagulansi. To pa so: česen, čebula, ingver, pa tudi tista, ki vserbujejo veliko C vitamina.
In še vedno nisem razvrstil vseh živil o katerih se zanimate.
Stročnice so lahko bogat vir vitamina K, paprika je odličen vir vitamina C, enako kivi in agrumi - nekoliko več živil že lahko uvrsti na listo za in listo zmerno.
Ravno to je tisto, ki je najbolj pomembno: zaradi zelo različnih vplivov na delovanje Marivarina je pomembno, da je hrana zelo pestra in zmerna. Z nobenim živilom ne pretiravamo.
Kar pa se tiče literature: marsikaj je dostopnega, POLEG TEGA IMAMO V sLOVENIJI GORO RAZLIČNIH KNJIG O ZDRAVI PREHRANI, A NOBENE VAM NE BI SVETOVAL.
Vse je namenjeno hujšanju, bolj malo pa je opisov kaj ina kako v takšnih primerih, kot je vaš.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV