Vprašanje
Najprej vas lepo pozdravljam in pozdravljam tudi vaše sodelovanje na tem forumu. Zanima me vaš komentar na naslednje trditve
-limona kot taka, vsebuje izredno malo ali pa skoraj nič vitamina C in ni prava zakladnica vitamina C, kakor svetuje medicina;
- belo piščančje meso brez kože vsebuje več holesterola, kot svinjsko meso ali govedina in ne ravno obratno;
-zanima me še, kje poteka izobraževanje za dietetike?
Odgovor
Vaša vprašanja so dejansko kar provokativna. Ker pa so tehtna, terjajo tudi tehten odgovor.
- Najprej nekaj podatkov o količini C vitamina v 100 g živila: jagode: 64mg; grozdje 4,2mg; pomaranča 49,3mg; kivi 71mg; limona 50mg;sveža paprika 138mg… Iz teh nekaj podatkov je jasno, da je paprika tista, ki vsebuje daleč največ C vitamina. Postavi pa se vprašanje kaj svetovati človeku, ki ima zvišane potrebe po vitaminu C, to je običajno v času prehladov in gripe. Ti bolniki imajo običajno povišano temperaturo, slabši apetit, nekateri tudi bruhajo. Poleg nekaj več C vitamina potrebujejo tudi ogromno tekočine. Torej je rešitev enostavna: naj pijejo čaj z limono. In še nekaj je: kaj mislite koliko bolnikov s povišano temperaturo in bruhanjem bi pripravili do uživanja kakih 40 dag sveže paprike. Zelo, zelo malo. Pa čeprav vemo…Ne vem , kako se bi z menoj strinjali različni zdravniki toda jaz zdravstvo vidim kot neprestano strokovno tehtanje med številnimi kompromisi. Poleg tega pa sem prepričan, da zdravniki vedno ocenijo trenutno situacijo in se ji prilagodijo. Torej prilagodijo tudi svetovanje.
- In ponovno podatki! Pusto svinjsko meso vsebuje povprečno 7,1g maščobe in 69mg holesterola na 100g ; piščančje meso s kožo vsebuje 17,7% maščobe ter 99 mg holesterola na 100g, piščančje belo meso (brez kože) pa samo 3,2g maščobe in 43 mg holesterola. Tako prehranske tablice McCance and Windowson (1992). Če bi vzel v roke kakšne druge tablice bi se podatki nekoliko razlikovali, vendar ne bistveno. Drži sicer, da včasih dobimo tudi izredno pusto svinjsko meso, ampak to je pri nas še redkost. Odločitev je jasna in lahka: priporočamo piščančje meso, ki ga predhodno olupimo in kožo zavržemo! In tako bomo počeli toliko časa, dokler ne bodo naši rejci z izbiro pasme in postopkom vzreje dosegli veliko večjo mesnatost in manjšo špehnatost svinj. Po nekod v svetu to resnično že dosegajo.
- Do leta 2001 v Sloveniji ni potekalo nobeno izobraževanje za dietetike, čeprav so v svetu normalno potekali številni programi. Sedaj pa imajo medicinske sestre in tudi živilski tehnologi možnost opraviti dodaten semester iz dietetike na Visoki šoli za zdravstvo v Mariboru. Mislim, da bodo prvi slovenski dietetiki kmalu dokončali svoj študij.
Lepo pozdravljeni
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV