Vprašanje
Spoštovani ! V mesecu novembru sem vam postavil vprašanja glede prehrane v povezavi z vitaminom K in gibanjem, glede na to, da sem poleti 2013 (prvič sem pomotoma navedel leto 2014) zbolel za globoko vensko trombozo. Na moja konkretna vprašanja ste mi konkretno odgovorili 9.11.2014 za kar se vam še enkrat zahvaljujem. Situacija s katero se srečujem danes in ki me je tudi zelo presenetila, pravzaprav šokirala, je da so mi ugotovili visoke vrednosti maščob v krvi. UKC me je namreč v mesecu decembru povabil k raziskavi o posttrombotskem sindromu, ki sem se je tudi z veseljem udeležil. Danes pa sem dobil izvide, ki se jih nisem prav nič razveselil, saj ugotavljajo, da imam visoke vrednosti maščob (S-Holesterol 8,04 mmol/L, S-HDL-Holesterol 1,38mmol/L, S-LDL Holesterol 5,22 mmol/L, S-Trigliceridi 3,17 mmol/L) zaradi česar so me napotili k osebnem zdravniku (žal je odsoten 14 dni) zaradi nadaljnih ukrepov. Kot rečeno sem presenečen, saj povišanih vrednosti maščob nikoli nisem imel, nikakor pa tega nisem pričakoval sedaj, ko sem se (v dobri veri) prehranjeval zdravo oz. še bolj zdravo. Prehrana doma sedaj vsebuje veliko več stročnic, žitaric, zelenjave tako kuhane kot surove, pišančje meso brez kože 2 x tedensko, tudi ribe so na jedilniku, prav tako tudi sadje morda malo manj pa vendarle več kot včasih. Prehrana - glavnih obrokov je dokaj uravnotežena in raznovrstna. Olja, ki smo jih uporabljali prej so bila sončnično olje-rafinirano , olivno in bučno olje. V zadnjem letu smo rafinirano umaknili iz našega jedilnika. Za kuhanje uporabljamo sezamovo, olivno olje, po vašem priporočilu v zadnjem mesecu pa predvsem repično olje, za solate pa morda nekoliko več bučno olje in olivno. Zelo občasno tudi kokosovo olje, če nam je zmanjkalo katerega od navedenih olj. Ali grešimo ozirom smo v preteklih mesecih grešili z uporabo tudi teh drugih olj ? Ko sem razmišljal o vnosu maščob živalskega izvora so bili to jutranji zajtrki in sicer jogurt. Moram priznati , da so bil skoraj celo leto vsako jutro stalnica in niso bili raznoliki: in sicer doma mešani ovseni, rženi, pirini kosmiči z različnimi oreščki, suhim sadjem in jogurtom z 1,3 maščobe. Ali je možno, da sem s tem enoličnim in vsakodnevnim zajtrkom z jogurtom in oreščki "pridelal holesterol" ? V bistvu bi si želel pritrdilen odgovor saj si sicer ne znam razložiti sedanje izvide. Moja prva misel je namreč bila, da sem se očitno prej prehranjeval bolj zdravo, jedel sem vse vrste mesa, nisem jedel kosmičev z oreščki in še kaj...... Opravičujem se, ker vas nadlegujem na predzadnji dan v tem letu, pa vendarle so me ti izvidi vznemirili in zmedli.....glede na to, da sedaj vem kako pomembno je zdravo ožilje sploh po preboleli trombozi, ki se lahko ponovi. Zahvaljujem se vam za odgovor in vam želim srečno, zdravo in vse dobro v letu 2015. Lep pozdrav, Ante
Odgovor
Spoštovani! No tegale vašega sporočila je pa kar za celo disertacijo! Moram vas pohvaliti za lepo opisana razmišljanja, ki zelo lepo ilustrirajo življenje marsikoga - ne samo vaše! In seveda sedaj pričakujete moj odgovor, ki bo razrešil in razjasnil številne dileme. Pa ga žal ne boste dobili! B vsem tem žal ni eno zvočnega odgovora, in vam tudi nihče ne bo postregel z jasnim preprostim odgovorom - to je krivo in nič drugega. Za nastanek hiperholesterolemije je lahko krivih več različnih vzrokov - nekateri so prehranski (in samo te lahko jaz kot dietetik obravnavam), ob tem pa so tu še stresno življenj, (kar lahko z veliko truda tudi spremenimo), alkohol, kajenje (tudi to dvoje je moč urediti) nekaj pa je povsem nejasnih dejavnikov - sem spadajo že genetski dejavniki, na katere preprosto nimamo vpliva, tu si tudi povsem nejasni razlogi, ko se visoke vrednosti holesterola pojavijo, razloga pa enostavno ne prepoznamo. osnova dobrega zdravljenja je pač odstranitev vzroka - in ker je najlaže (ironično: v bistvu je to vedno zelo težko) spreminjati življenjske navade posameznika (prehrano in telesno dejavnost, počitek...)... Kaj bo storil vaš zdravnik, je težko napovedati. Vas bo napotil na dodatne preiskave? vam bo predpisal zdravila? Počakajte! teh nekaj dni življenja s povišanim holesterolom še ne bo tako zelo hudo.Sploh, ko se danes še vrhunski strokovnjaki sprašujejo, kdaj dejansko je holesterol povišan. Sedaj pa naj se vrnem k prehrani, kjer sem bolj doma. Drži, po trenutnih standardih imate povišane vrednosti skupnega in LDL holesterola ter nekoliko prenizke vrednosti HDL-a. Opisujete zanimivo prehrano, ki je povezana z z pestro zdravo in uravnoteženo prehrano - verjetno bi jo tako kar zlahka opisali. Se v vaši prehrani še skrivajo kakšne pasti, k bi lahko vplivale na vaše visoke vrednosti holesterola? Mogoče? To bi bilo moč reči le po natančnem študiju vaše prehrane -. predvsem vašega prehranskega dnevnika, ki bi zajemal ne samo opise vrste živil temveč tudi količino. In seveda potreben bi bil korenit razgovor z vami. Torej se poskušajte domeniti za razgovor v kakšni referenčni ambulanti... Še tisto vprašanje, ki vas gloda - drži, nikjer ne piše, da se pred vašimi spremembami prehranjevanja. ko ste uživali vse vrste mesa itd, niste prehranjevali zdravo. Konec koncev - uživanje rdečega mesa, ni napačno - le količina in %maščobe je tisto, na kar moramo biti pozorni! In kosmiči z oreščki so lahko zdravi, lahko pa tudi ne - tudi tu je pomembna količina. Eh ja, prehranska znanost, še posebej klinična dietetika ni preprosta. Vse premalo znanj imamo v tem trenutku! In vse preveč je vse skupaj odvisno od drobnih in prikritih malenkosti, ki jih moramo upoštevati! Zato pa nenehno trdim: vsi bolniki,m bi nujno potrebovali individualno ion neposredno prehransko obravnavo z ustreznim posamezniku prilagojenim prehranskim svetovanjem.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV