Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

GI krompirja

Jože Lavrinec
14. 06. 2009 21.38
0

Zanima me kako se spremeni GI krompirja -če je kuhan v lupini , če je kuhan brez lupine in kakšen GI ima če je pečen brez olja ali pečen na olju? hvala

Vprašanje
Zanima me kako se spremeni GI krompirja -če je kuhan v lupini , če je kuhan brez lupine in kakšen GI ima če je pečen brez olja ali pečen na olju? hvala
Odgovor
GI, kaj pa je sploh to? Glikemični indeks ali GI je ZGOLJ in SAMO orientacijska metoda razvrščanja živil, ki vsebujejo oglikove hidrate na bolj in manj primerne s pomočjo ocenjevanja hitrosti porasta sladkorja. Ob tem se moramo zavedati krutega dejstva: uporabnost GI je zelo omejena! Določanje izredno težavno in premalo natančno. Ker na GI vpliva ogromno dejavnikov je znanih in to v omejenem številu le malo podatkov. Vse tisto kar kroži med ljudmi je zgolj slaba orientacija. In zato se podatki lahko zelo, zelo razlikujejo med seboj. Tehnika določanja: 10 prostovoljcem se opravi kontrola krvnega sladkorja, nato zaužijejo neko ćživilo v količini, ki ustreza 50 g prebavljivih OH (to pomeni, npr 50 g sladkorja ali od 90 do 120 g kruha ali kar 1 kg ali več zelenjave (zato pošteni strokovnjaki ne upoštevajo GI za zelenjavo), kontrola krvnega sladkorja se opravi ponvono v vnaprej predvidenih presledkih in povpreče porasta je GI. Seveda se pred tem opravi kontrola hitrosi porasta ob zaužitju 50 g glukoze. Hitrost porasta krvnega sladkorja je pri glukozi ocenjena na 100. Na GI vplivajo: čas kuhanja, način priprave, kombinacija z maščobo, beljakovino, zrelost, vrsta, In če vse to seštejemo - dobimo zmedo! Krompir kuhan v lupini ima nekoliko nižji GI samo, če ta krompir zaužijemo skupaj z lupino! Kar storimo le malokdaj, mogoče dokler je krompir še zelo mlad. V nasprotnem je ta podatek brez sleherne vrednosti. Maščoba spremeni GI živila. Več jo je v živilu, nižji GI ima. Po tej logijiki bi bil krompirjev čips idealno živilo. A ni! Pečenje samo zviša GI krompirja, če ob tem šrobna zrnca krompirja popolakjo se GI dvigne čez sleherno mero. Zaparjen krompir ima malce nižji Gi. A je tudi manj okusen, trd, hrustljav... O številkah pa ne bi. Ker če smo natačni, se spreminjajo z sleherno minuto kuhanja, z vrsto krompirja, z dodatkom drugih živil.. Skratka GI živil je orientacija,, ki je tako zelo hvaležna za modrovanje,, breez istočasne poznavanja podatka o GL - ali o glukoznem donosu, pa ne pomeni nič! In je njegova uporabnost precej manjša kakor se propagira. SrečnoSrečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662