Vprašanje
Lep pozdrav spoštovani g. Lavrinec!
Berem sedno vaše rubrike in me zanima ena stvar ker nikjer tega nisem zasledila pa prosim če bi mi vi lahko na to odgovorili
Imam povišan holesterol vse tri vrste ..preve..in imam sedaj dieto ampak redno sem v jedilnik vključil ribe ki pa so vsak dan na jedilniku in to iz konzerve npr. Tuna v oljčnem olju in pojem eno na dan t.je 5-10 kg, sedaj pa me zanima lai je to dovoljeno oziroma ni škodljivo za nasičene maščobe kajti kjer koli preberem piše da se treba izogibati konzervirane hrane?
Lepo prosim kaj mi vi svetujete naj tako nadaljujem ali raje opustim?
Lep ahvala za odgovor in lep teden vam želim
Tadej
Odgovor
Spoštovani gospod Tadej
Imate povišane vrednosti holesterola! Holesterol zaužijemo s hrano, večinoma pa nastane v naših jetrih iz viška maščobnih kislin, ki jih zaužijemo in ne izrabimo, del pa tudi iz viška ogljikovih hidratov.
Če želite holesterol znižati, potem je prav, da uživate ribe - najmanj dva krat tedensko naj bodo na jedilniku - še bolje večkrat. Toda naj ne bodo ocvrte, izogibajte se večjih količin mađčobe pri pripravi rib in seveda tudi ribje konzerve - tudi če so ribice v olivnem olju - niso primerne za dnevno prehrano. Naj bodo - občasno za popestritev jedilnika, še boljša je varianta konzerviranih rib, ki so v slanem nalivu (tudi tunina). Tuno v olivnem ali semenskem olju pa takoj opustite!
Olivno olje je lahko koristno, vendar uporaba vseh vrst olja in maščob v dnevni prehrani ne sme biti velika - do 6 čajnih žličk/dan. To pa je žal malo.
Lep pozdrav
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV