Vprašanje
Moj oče je pred mesecem dni zbolel za možgansko kapjo. Osem let je jemal zdravila proti krvnemu pritisku. Ker nameravam temeljito spremeniti način prehrane oz. način priprave hrane, vas prosim, da mi poveste, ali so "prepovedane" tudi katere izmed začimb (mogoče poper ali feferoni). Prebrala sem namreč, da je dobro, če določeno količino soli v hrani nadomestimo z začimbami, da je hrana okusna. Zanima me tudi, ali s kuhanjem in pečenjem z olivnim oljem, le to "pokvarimo". Olivno olje se menda ne sme pregreti. Kaj to pomeni? Hvala za odgovor.
Odgovor
Spoštovani
Vaše vprašanje spada v sklop tistih vprašanj, na katere je zelo težko odgovoriti kar na mah. Vaša odločitev, da boste spremenili prehrano in pripravo hrane ne bo koristila samo vaše očetu, ampak tudi vam in vsem ostalim v družini.
Pri povišanem krvnem tlaku in pri takšnih posledicah, kot jih opisujete je potrebno krepko omejiti količino soli v vsakdanji prehrani. To storimo tako, da: preprečimo dosoljevanje jedi za mizo – solnice enostavno ni več v naši jedilnici, vsak naj poje hrano, takšno kakršno je gospodinja pripravila. Druga pot je manjša uporaba soli med pripravo hrane, tretja pot pa je omejitev živil, ki vsebujejo zelo veliko soli. Ker smo navajeni na bolj slan okus hrane, je jed, pri katere pripravi smo uporabili manj soli, kakor običajno. Manj okusna. To popravimo z uporabo začimb in raznih svežih zelišč. Pri uporabi svežih zelišč ni omejitev - prav vse vsebujejo kalij. To pomeni, da najprej obogatijo okus jedi, nato pa tudi s kalijem oplemenitijo samo hranilno vrednost jedi. Kalij pa je mineral, ki ugodno vpliva na sam krvni tlak. Tudi pri začimbah posebnih omejitev, razen, da ne uporabljamo NOBENIH začimbnih mešanic, ki bi vsebovale kuhinjsko sol in/ali natrijev glutaminat. To pomeni, da v vaši kuhinji ne bo nobenih »dodatkov jedem«, nobenih začimbnih mešanic z soljo, nobenih instant mešanic za golaž, omake, srbski fižol…pa tudi ne jušnih koncentratov. Povsem mirno pa lahko uporabljate katerokoli naravno začimbo ali kombinacijo začimb. In še tolažba: naše telo potrebuje približno 4 do 6 mesecev, da se navadi na manj slan okus. Potem pa kar nenadoma odkrije čudovito paleto okusov hrane.
Uporaba olivnega olja v pripravi hrane je zelo koristna. Jedem zagotovi čudovit poln okus Pravimo, da z njim jedi kulinarično obogatimo. Testenine, paradižnikove jedi, ribe brez olivnega olja sploh niso to, kar bi morale biti. Poleg tega pa jedi biološko obogatimo. Znana je njegova maščobno kislinska sestava ter pozitiven vpliv na zdravje. Torej jedi z njim ne boste uničili, kvečjemu obogatili. Seveda pa je tu še količina. Načeloma naj bi za vsakega starejšega človeka, ki ni več toliko fizično aktiven, uporabili dnevno največ 6 enot maščobe. Če to spremenimo v olivno olje - je to 6 čajnih (!) žličk. Drži pa tudi, da če le moremo, olja ne pregrevamo preveč, jedem ga dodajamo bolj na koncu priprave. Ampak poudarek je na »če le moremo«. Tehnika priprave jedi in razpoložljiva posoda nam tega ne dopuščata vedno.
Upam, da ste dobili kaj uporabnega za vas. In srečno!
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV