Vprašanje
Stara sem 50 let. Od svojega 24. leta starosti imam visok krvni pritisk. Do 26.leta starosti sem ga imela tudi 210/130, potem pa sem imela možgansko kap. Do danes se je stanje po kapi znormaliziralo in imam nekje pritisk v mejah normale. Najbolj sem vesela, da mi ne varira tako pogosto. Sedaj so mi ugotovili še holesterol. Prosim vas, če mi lahko poveste, kakšna hrana je zame najprimernejša.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovor
Spoštovani
Prehrana ima lahko na nivo serumskega holesterola kar nekaj vpliva, žal pa ne odločilnega.Čeprav je jasno, da holesterol lahko poraste zaradi hranil, ki se nahajajo v hrani, je zniževanje holesterola bolj kompleksno. Še prav posebej to velja za ženske.
Vsekakor pa ne bo nič odveč, če upoštevate nekaj napotkov.
Manjši del holesterola zaužijemo s hrano. Zato velja priporočilo, da omejite hrano, ki vsebuje veliko holesterola. Omejiti morate hrano, ki vsebuje veliko holesterola: drobovina, rumenjak, mlečna maščoba, ostala živalska maščoba, mastno meso. Ker pa holesterol nastaja tudi iz maščob, ki jih človek zaužije, se izogibajte mastnih jedi, ocvrtih jedi in podobno. Velja splošno načelo, da za pripravo hrane in beljenje solat zadostuje okoli 5-6 čajnih žličk olja. Seveda ni sleherno olje enako - olivno olje ima ugoden vpliv na nivo holesterola, vendar le, če ga uživamo v okviru normalne količine. Poskrbite tudi za ribe1-2 krat tedensko, za veliko sadja in zelenjave preko dneva, ter za čim več polnozrnatih živil, ki naj zamenjajo običajne močnate jedi. Ker v našem telesu del holesterola nastane tudi iz viška sladkorja, poskrbite, da ne boste zaužili veliko sladkorja.
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV