Vprašanje
Lep pozdrav.Prebiram knjigo M.Montiganca v kateri je razpredelnica glikemicnih indeksov prehrane.Zanima me ali obstaja tudi v Sloveniji kaksna raziskava ki je ugotovila te indekse?Se jo da kje dobiti?In kaksne so rezlike med npr. surovim in kuhanjim korenjem. Imam 75 kg, visino 170 cm in 26 let.ALi bi ta metoda po M. Montignacu pripomogla k znizanju telesne teze?
Odgovor
Spoštovani
Veliko zelo argumentiranih vprašanj hkrati.
Slovenskih raziskav o glikemičnem indeksu (GI) nimamo! V svetu obstoja veliko študij, veliko različnih tabel in prav nobena ni povsem enaka. GI je samo okviren dejavnik - za približno oceno hrane oz hitrosti prehajanja sladkorja v kri. Nanj ne bi prav nič prisegel! GI oz hitrost prehajanja sladkorja v kri je odvisna od številnih dejavnikov: od zelosti sadja ali zelenjave, od priprave (ali nekaj grizemo ali je sesekljano, naribano, zmleto - bolj zmleto je večji je GI), od termične obdelave ( bolj kuhana živila večji je GI), od dodanih maščob in beljakovin. Tako ima pomfrit veliko nižji GI, kakor pečen krompir, da o pireju ne bi govoril. Poleg tega so tabele GI, ki so izračunane na podlagi odnosa do belega kruha in tabele, ki so računane na podlagi odnosa do glukoze. Skratka ena velika zmeda. Zato uporabljajte le eno tabelo, jo ocenjujte z kritičnim pristopom (maščoba povzroči manjši GI - človek pa se redi!).
Montignac - metoda, ki je dokaj blizu zdravi prehrani; prav za prav je to od teh modnih diet še najbolj zdrava!
Z nekoliko pametnega razmisleka vam bo po tej metodi vsekakor uspelo - saj ne potrebujete nekih rigoroznih znižanj ampak le neko zmerno korekcijo.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV