Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

Hujšanje s preparati

Jože Lavrinec
01. 04. 2004 07.28
0

Pozdravljeni! Že pred časom so mi nekateri bližnji govorili o zdravi soli. Kako pomaga hujšati,zdraviti različne bolezni... Sedaj sem si jo tudi sama res naročila in jo tudi dobila.Poleg tega,da j...

Vprašanje
Pozdravljeni! Že pred časom so mi nekateri bližnji govorili o zdravi soli. Kako pomaga hujšati,zdraviti različne bolezni... Sedaj sem si jo tudi sama res naročila in jo tudi dobila.Poleg tega,da je zelo draga 5.000 sit za malo več kot eno kg. Ker pa niti na embalaži nisem našla ne proizvajalca,niti cele sestave sem tega gospoda poklicala.Moram reci,da je deloval dokaj prepričljivo za kaj vse pomaga.Odgovora od kod je ta sol ,kdo jo polni pa nisem dobila.Rekel je,da ta sol vsebuje manj joda kot navadna jedilna sol. Dnevni odmerek te soli naj bi bil cca. 8mg.No niti nevem kako je ta sol8o tako obdelana,da pride ven zdrava sol. Verjetno poznate to zadevo: SALE SALUTE! Zelo vam bi bila hvaležna,ce bi mi lahko kaj vec povedali o tem oz je zto sploh mogoce,da obstaja zdrava sol!! LP Jana
Odgovor
Spoštovani Sprijazniti se boste morali z dejstvom, da vas je nekdo prav grdo potegnil. Tolažba vam je verjetno samo to, da niste edini. Bolj zdrave soli ni! Sol = natrijev klorid ali NaCl je tisto kar vsepovsod v n svetu n uporabljamo. Pri tem moramo vedeti, da klor, ki se nahaja v soli, potrebujemo ( želodčna kislina), natrij pa je zelo pomemben saj je glavni v ekstracelularni tekočini v našem telesu. zelo pomemben je za uravnavanje acidobazičnega ravnovesja pa za normalno delovanje živčnih in mišičnih celic. Seveda pa potrebujemo zelo malo natrija dnevno. In tega običajno zaužijemo z oičajno hranio, ki je sama po sebi nekoliko slana. Višek natrija zaužijemo z kuhinjsko soljo - saj nam je slan okus praviloma zelo všeč. Nekaj časa nazaj je veljalo prepričanje, da je uživanje kuhinjske soli škodljive saj naj bi povzročala visok krvni tlak. Danres vemo, da neposrednega vpliva na krvni tlak nima, žal pa vpliva posredno - saj zelo slana hrana dobesedno kliče po tekočini in tako bolj obremenimo telo. Zato sol še vedno omejujemo, vendar z drugačnimi razlogi in na drugačen način kot nekdaj. V želji, da bi ponudili bolj zdrave oblike soli (takšne z manj natrija) je tržišče posikalo stare nadomestke: kalijevo in magnezijevo sol. Pa je to bolj zdravo? Sploh ne. Za zdravje je dovolj, da hranje ne dosoljujemo in mogoče nekoliko omejimo slanost jedi. Kaj pa jod? Jod potrebujemo! Naša običajna hrana je siromašna z jodom ( razen v obmorskih krajih). Pomanjkanje joda povzroča golšavost! Zato je sklenjeno, da v naši državi nejodirane soli ne uporabljamo. In tudi manj jodirana sol ni nikakršna usluga. V glavnem - porabite kar ste kupili. Bilo je predrago, da bi zavrgli. Žal pa niste kupili prav nič bolj zdravega, kakor če bi sol nabavili v navadni trgovini za malo manj kot 90 sit/kg. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650