Vprašanje
Spoštovani!
Stara sem 35 let.Letošnje leto je bilo zame precej stresno, naporno, kar je verjetno povzročilo precejšen padec imunske odpornosti. Ker sem imela 3 mesece (junij,julij, avgust) non stop vnetje grla, mi je zdravnica dala antibiotike Ospen.Teden za tem je prišlo še do uroinfekta, zato sem prejemala Ciprobay. Že od začetka leta tudi opažam precej napihnjen trebuh.Kakšnih 10 dni po Ciprobayu sem imela zelo bolečo drisko, s krvavitvijo. Našli so bakterijo Clostridium dificile. Nisem dobila nobenih zdravil, moram pa vzeti Efloran, v primeru ponovitve. Ker je grlo še vedno non stop vneto, mi je zdravnica pred tednom dni vzela bris grla in ugotovljene so bile glivice kvasovke. Verjetno mi je jemanje antibiotikov sprožilo vse to. Mi lahko prosim svetujete, kaj naj jem, da ne bi še spodbujala rast teh glivic kvasovk, oz. kaj ne smem jesti. Nekaj sem slišala, da moram črtati vse sladkarije, kruh, testenine, sadje....v bistvu skoraj vse, s čimer se prehranjujem. Zelo vam bom hvaležna, če mi lahko pomagate v moji stiski pri pravilni izbiri hrane.
S spoštovanjem.
Valentina
Odgovor
Pozdravljeni
Preko interneta kroži precejšnje število "dietnih" navodil s katerimi bi lahko zmanjšala glivična vnetja. Pa vseeno bodite previdni. Kot že sama ugotavljate so nekatera navodila zelo restriktivna - to pa pomeni, da je s temi navodili nekaj narobe.
Človek mora uživati hrano - ne smemo ravno pretiravati z njo. S prehrano pa si mora zagotoviti toliko energije, kolikor jo potrebuje za kritje osnovnih življenskih potreb ( = bazalni metabolizem) ter za svoje delo. Zaužiti mora tudi dovolj beljakovin, saj so le te ključnega pomena za imunsko odpornost, dovolj vitaminov in rudnin ter seveda antioksidantov... Vse za spodbujanje naravne imunske odpornosti.
Pogosto se zgodi, da z antibiotiki sicer ozdravimo neke težave, pridružijo pa se kakšne druge. Pogosto po zdravljenju z antibiotiki razrastejo tudi glivice ali pa kakšne drugi neželeni mikroorganizmi.
Vaša prehrana - naj bo pestra in v slogu zdravega prehranjevanja - nekaj lahko prebavljivih beljakovin ( meso, ribe, jajčka, mleko), veliko sadja in zelenjave (za rudnine, vitamine in antioksidante), pa tudi nekaj škrobnatih živil (za energijo) in kvalitetnih maščob. Se pa le izogibajte kuhinjskemu sladkorju in sladicam. Od mlečnih izdelkih posegajte po probiotičnih izdelkih. Pijte veliko tekočin, bogatih s C vitaminom in to je vse, kar dejansko potrebujete.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV