Vprašanje
Pozdravljeni, v zadnjem času opažam, da v svojem jedilniku vedno pogosteje menjam meso za ribe. Meso (v večini primerov je to puran / piščanec) se tako na mojem jedilniku znajde le še max enkrat tedensko, medtem ko ribe tudi 3-4x ali celo 5x tedensko. Jem izključno na žaru pripravljene ribe z malenkost olivnega olja. Največkrat so to orada, sardele in losos, včasih brancin, tuna, skuša in morski pes. Včasih (redkokdaj) pojem tudi kakšno konzervirano tuno, lososa ali skušo v naravnem soku ali sardele, konzervirane v olivnem olju. Sicer pojem veliko zelenjave in sadja, različnih oreščkov, mleka in mlečnih izdelkov, pa tudi naraven sojin jogurt in sojin napitek. Jajca se na mojem jedilniku znajdejo redkokdaj. Kar se tiče škrobnatih živil, zajtrkujem vsako jutro polnozrnat kruh ali doma pripravljeno mešanico različnih otrobov, semen, oreščkov in sadja, poleg tega imam za kosilo še cca 2-3x tedensko polnozrnate testenine ali rjav riž ali kvinojo ali kuskus, sicer pa imam rajši razne zelenjavne priloge (različna popečena oz. dušena zelenjava) in solato vseh vrst in vseh oblik.
Prosim za vaše mnenje o (ne)uravnoteženosti moje prehrane. Zanima me tudi kolikokrat tedensko bi bilo po vašem mnenju še priporočljivo uživati ribe oz. ali je 3-4x tedensko preveč. Glede na to, da gre v bistvu za zamenjavo za meso, se mi sicer ne zdi pretirano, se mi pa postavlja vprašanje z vidika vsebnosti težkih kovin v ribah ter z vidika zaužitja vseh potrebnih snovi, ki jih telo potrebuje. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Odgovor
Spoštovani!
Iz opisanega NI MOGOČE oceniti uravnoteženost vašega jedilnika! Lahko ocenim le, da načeloma posegate po živilih, ki jih sodobni čas ocenjuje kot "zdrava", ni pa mogoče oceniti ali je jedilnik dejansko uravnotežen. V vsakdanjem življenju nas najbolj pogosto tepe pretiravanje! Tudi z t.i. "zdravimi jedmi". Vsekakor imate ribe prepogosto na jedilniku - že res, da so ribe vir kakovostnih in lahko prebavljivih beljakovin, pa kakovostnih maščob ter rudnin in vitaminov, vendar so ribe žal, tudi vir onesnaženj s težkimi kovinami. Pri iskanju zdravega kompromisa, priporočamo, da sta tedensko dva jedilnika ribja; ne pa več! Čeprav občasno kakšen ribji jedilnik več, tudi ne bo vprašljiv, ampak redno, no ja...
Kakorkoli že - vaš izbor živil je sicer čudovit, (razen prepogostih ribjih obrokov in pomanjkanja rdečega mesa), lahko bi bil del relativno zdrave prehrane (ob manjši korekturi), lahko pa je tudi začetek ortoreksije. Če ste preobremenjeni z izbiranjem "zdravih" živil, potem ste v nevarnosti.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV